Kulturní servis Puls

Back Home
Středa, 11 Leden 2012 11:00

Hamlet The Rock OperaVe čtvrtek 22. března proběhne v pražském Divadle Broadway česká premiéra americké verze úspěšného muzikálu Hamlet. Sám autor Janek Ledecký vybíral v úterý z mnoha talentovaných zpěváků a zpěvaček vhodné adepty pro několik rolí. Už dříve bylo známo, že v těch hlavních se kromě Ledeckého objeví třeba Václav Noid Bárta, Eliška Bučková, Josef Vojtek, Kateřina Brožová, Marta Jandová, Richard Tesařík či Josef Laufer.


Hamlet se v České republice poprvé objevil v tehdy nově otevřeném pražském Divadle Kalich v listopadu roku 1999. A postupně sklízel velké úspěchy, když bylo odehráno přes sedm set repríz. Také později se slavné, původně Shakespearovo dílo, do Kalicha vrátilo. Mezitím se však dostal Ledeckého Hamlet do ciziny včetně 150 bratislavských repríz. V korejském Soulu se hraje už čtvrtá verze, v únoru se chystá premiérea v Japonsku, ale hrál se i v USA. Tam ho nastudoval známý režisér Robert Johanson, který bude představení režírovat také v pražském Divadle Broadway pod názvem „Hamlet The Rock Opera“.

Hamlet The Rock OperaLedecký na této scéně bodoval v minulých týdnech s muzikálem Vánoční zázrak a brzy se začne zkoušet také Hamlet. Některá jména představitelů hlavních rolí už tvůrci zveřejnili na tiskové konferenci před měsícem. A kromě osvědčených umělců, jako jsou Josef Vojtek, Tomáš Trapl, Richard Tesařík či Josef Laufer, kteří si už zahráli v původním Hamletovi v Kalichu, se své první profesionální spolupráce v muzikálu dočkali také partneři Václav Noid Bárta a Eliška Bučková. Hamleta si kromě Noida zahraje i Ondřej Ruml. Ovšem řada míst ještě zůstává volných a ty potřebuje Ledecký se svým týmem brzy zaplnit. Proto se už na začátku ledna konalo 1. kolo konkurzu.

Do divadla v centru Prahy přišlo zhruba padesát uchazečů na role Ofélie, Leartese, Horacia, Heleny, ale také do pánské i dámské company. A mezi adepty byla i řada tváří, které už mají s muzikály zkušenosti. Třeba Daniela Lebedová a Markéta Procházková z Quasimoda, Oldřich Smysl z Osmého světadílu či Petr Ryšavý a Petra Peterová z připravovaných Bídníků. Právě Peterová byla jedna z těch, která Ledeckého zaujala, ovšem zkušený umělec si stěžoval, že tito talentovaní lidé sice skvěle zpívají, ale kvůli jejich závazkům v jiných projektech nebude moci některé ani obsadit, protože nechce příliš alternací.

Hamlet The Rock Opera„Hamleta jsem si vybrala, protože ten příběh sám o sobě je dost citlivý pro divadlo. Hodně mě zajímá děj, a tak jsem se rozhodla, že bych to mohla zkusit. Určitě by se mi líbila role Ofélie, ale uvidíme. Snad se to Jankovi líbilo, tak budu doufat. Hamleta jsem viděla a i teď, při přípravě, jsem si to ještě stahovala a nechala se inspirovat,“ řekla po svém výstupu s písní „Na vteřin pár II.“ Peterová. Kromě tohoto hitu zněla často také skladba „Neztrácej čas“. Mladé talenty přišli do hlediště povzbudit i výše zmínění Tesařík a Laufer. Vybrané zpěváky a zpěvačky ještě čeká další kolo.

Premiéra Hamleta je v Divadle Broadway naplánována na 22. března a hrát se bude v blocích od čtvrtka do neděle až do konce dubna. Potom znovu až v září. Režie se chopí Robert Johanson, hudební aranžmá má na starosti Martin Kumžák, scénografii Šimon Caban a kostýmy Simona Rybáková. Vstupenky už jsou v předprodeji k mání v rozmezí od 149 do 750 korun.





Text: Pavel Urban
Foto: Marta Dlouhá


 

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

© 2024 Kulturní servis Puls
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
Mobile version by Mobile Joomla!