Kulturní servis Puls

Back Home
Čtvrtek, 01 Březen 2012 09:50

Klíč králůZnámý hudebník a zpěvák Daniel Landa připravuje na říjen letošního roku do Divadla Broadway novou rockovou operu KLÍČ KRÁLŮ. Podle autora jednoduchý děj bude však vícevrstvý a žánr je označen jako fantasy. Nyní pracuje Landa na písních, které budou úplně nové. Se svou ženou Mirjam už mají také domluveného jednoho herce, a sice Josefa Vojtka. Všichni ostatní vzejdou z březnového konkurzu. Sám Landa si v díle zahraje jen výjimečně.


Třiačtyřicetiletý Landa už má na kontě známé muzikály, jako jsou „Tajemství“, „Touha“ či už patnáct let starý „Krysař“. Nová rocková opera, jak je nyní zvykem díla často označovat, se má právě ke „Krysařovi“ přiblížit. „Půjde o fantasy s celou řadou triků a bude to hodně výpravné. Jedná se o velmi kontroverzní dílo srovnatelné s Krysařem. Má to být takový jeho bratříček, možná ještě kontroverznější a temnější. Nechceme totiž, aby jakékoliv téma bylo tabu,“ řekl o „Klíči králů“ sám Daniel Landa na středeční tiskové konferenci.

Klíč králůA právě „Krysaře“ kdysi ještě v divadle Ta Fantastika produkoval Oldřich Lichtenberg, který se s Landovými bude podílet právě i na produkci nové rockové opery v Divadle Broadway. „Myslím, že už to bude skoro patnáct let, co jsme se na tomhle díle s Mirjam a Danem dohodli, ale tenkrát to měl být film. Se stejným názvem, ale trochu jiným dějem. Po Krysařovi se tedy k sobě oklikou vracíme a já se na to strašně těším,“ uvedl Lichtenberg. „Zvolili jsme také magické datum premiéry 10. 10. 2012,“ pokračoval Lichtenberg a Landa ho vtipně doplnil: „To je proto, abychom to mohli aspoň dva měsíce hrát, než bude konec světa.“

Právě Broadway si Landovi vybrali kvůli velkým možnostem v prostorách divadla. „Klíč králů“ má být totiž hodně výpravný. Děj příběhu, který už je hotový, je podle Daniela Landy jednoduchý a srozumitelný a momentálně ho obléká do kabátu hudby a připojuje k novým písním rovnou i texty. „Možná použiji dvě tři písně, které už jsem složil, ale v plánu to spíše nemám,“ přidal k současné práci Landa.

Klíč králůŽánrově se chystaná rocková opera řadí do kategorie sci-fi a fantasy. Budou v ní vystupovat lidé, elfové, trpaslíci, Orkové, poloorkové a upíři, které ale nemá ve Středním státě nikdo rád. Ovšem problémy mají mezi sebou tak nějak všechny druhy. Jediné, co může všechny zachránit, je magický poklad Klíč králů, který je na území Orků. „Obyvatelé toho státu prožívají určité těžkosti jako my. Střetávají se tam tři náboženství a v mnohém to může připomínat náš svět. Třeba upíři se nemají rádi s lidmi, protože jim vlastně vládne jejich potrava a jeden z upírů už pak také přemýšlí nad tím, jaké by to bylo, kdyby lidem vládla jejich potrava, třeba prasata. I když v mnoha případech nám vlastně vládnou,“ nastínil vztahové situace ve svém díle Landa.

Na „Klíči králů“ bude také spolupracovat s americkým choreografem Stevem Josephsonem či designérem Romanem Šolcem, který se postará o kostýmy. Landovi se také už dohodli s Josefem Vojtkem, který ztvární roli čaroděje Exe. Zbylí účinkující vzejdou z konkurzů, které se konají 26. a 27. března. Zkoušet se pak bude přes léto. Všech šest generálek je už nyní vyprodaných. Premiéra je naplánovaná na 10. řijna a v dalších sedmi týdnech bude odehráno 36 představení.


 


Text: Pavel Urban
Foto: Pavel Urban, Fotogalerie: Cleopatra Musical





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

© 2024 Kulturní servis Puls
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
Mobile version by Mobile Joomla!