Kulturní servis Puls

Back Home
Pátek, 30 Říjen 2015 14:17

kulturní servis pulsInscenace Kočka na kolejích, Dva a Hodinový hoteliér sklidily ve vinohradském divadle velmi pozitivní divácké ohlasy. Příjemnou novinkou sezony 2015/2016 je, že na studiové scéně se usídlí cyklus tuzemské komorní dramatiky. Diváci postupně uvidí desítku malých dramatických skvostů českých a slovenských autorů, jak známá díla uznávaných dramatiků, tak i debutantská současných autorů, většinou v režii příslušníků nastupující divadelnické generace.


První premiérou z tohoto cyklu byla hra Lenky Lagronové Nikdy, o jejíž režii se postarala Kateřina Dušková. Tato velmi osobní hra první dámy současného českého dramatu přináší na jeviště nejen ryze „ženská“ témata, ale velmi působivě zaznamenává i „miléniový“ přelom jednotlivce i společnosti: staré už skončilo, ale přesto nám nedovoluje žít nově.

Tři osamělé sestry bydlí v rozpadajícím se domě zděděném po rodičích – s výhledem na rodinnou hrobku. Tři ženy bez mužů, bez dětí a bez budoucnosti, tři ženy plné touhy a neuskutečněných citů.

Hrdinky hry jsou v onom věku, kdy „život náš je v půli se svou poutí“, tehdy je poslední možnost začít žít po svém. Propustí je památka rodičů na svobodu? Dokážou se osvobodit z rodinné výchovy?

Tato velmi osobní hra z roku 2000 zaznamenává s dramatickou důsledností a poetickou hloubkou „miléniový“ přelom v životě jedince i společnosti: staré už bezpečně skončilo - a přesto nám brání v tom žít nové. Lagronová nepropadá destrukci chaosu (jako její britská vrstevnice dramatička S. Kane), dobírá se k novému řádu cestou víry. V čem dokážeme najít pro své životy východisko my?

Touto premiérou nastolilo Divadlo na Vinohradech repertoár své studiové scény jako scénického prostoru pro českou a slovenskou komorní hru. Představení trvá 80 minut a hraje se bez přestávky. V roli tří sester uvidíte Andreu Elsnerovou, Zuzanu Vejvodovou a Antonii Talackovou.


kulturní servis puls

 


Text: Kris
Foto: Divadlo na Vinohradech





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

© 2024 Kulturní servis Puls
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
Mobile version by Mobile Joomla!