Kulturní servis Puls

Back Home
Čtvrtek, 15 Září 2016 10:00

její pastorkyňaDivadlo na Vinohradech uvede v pátek 16. září premiéru známé hry Její pastorkyňa. Příběh vdovy Petrony Buryjové, přezdívané Kostelnička, a její nevlastní dcery Jenůfy, má téměř dokumentární kriminální zápletku. Postava kostelničky Petrony Buryjové patří k vůbec nejtěžším dramatickým partům, tentokrát se jí ujme Dagmar Havlová, která ve Vinohradském divadle dříve excelovala jako Eva ve slavné Kaločově inscenaci další významné hry G. Preissové Gazdina roba.


Vraždou nechtěného nemanželského dítěte vrcholí Kostelniččina snaha změnit neúprosnou skutečnost podle svých představ. Vrcholné dílo českého realismu přináší dodnes živé zpracování obrazů ze života moravské vesnice konce 19. století. Hra navíc zaujme strhující dramatickou výstavbou, ukazující věčný lidský konflikt mezi společenským pořádkem a lidskou vášní, dotýká se hlubinných obrazů lidské zkušenosti s pomíjivostí a cyklickou obnovou života a dosahuje mravních rozměrů antické tragédie.

její pastorkyňa

V kánonu českého dramatického repertoáru, který se DnV snaží soustavně oživovat, patří dílo tehdy 28leté prozaičky k desítce nejlepších a stále uváděných dramat. Lokální příběh z moravského Slovácka získal světovou proslulost díky opernímu pracování Leoše Janáčka. Z konkrétního časového a místního omezení, do nějž je děj hry situován, jej k univerzální a všelidské výpovědi otevírá archetypální zakořenění příběhu spalující, společenská tabu překračující lásky, milenecké i rodičovské zrady, nenávisti nevlastních bratří, zrození nového života a jeho sobeckého zničení, zpupné snahy čelit údělu přehlížením lidských potřeb a citů a konečně bolestného osvojení si řádu, které si vynutí objevení zatajovaného zločinu na tom nejslabším z lidí, na nemluvněti.

Roli „její pastorkyně“ Jenůfy hraje mladičká talentovaná studentka DAMU Tereza Terberová. Inscenaci studuje režisér Martin Františák ve výpravě Marka Cpina.



Inscenační tým
Režie: Martin Františák
Výprava: Marek Cpin
Dramaturgie: Jan Vedral
Hudba: Nikos Engonidis
Pohybová spolupráce: Zoja Mikotová 

Hrají
Kostelnička: Dagmar Havlová-Veškrnová
Jenůfa: Tereza Terberová
Laca: Tomáš Dastlík
Števa: Marek Lambora
Rychtář: Pavel Rímský
Rychtářka: Naďa Konvalinková
Stařenka: Carmen Mayerová
Stárek: Denny Ratajský
Selka Kolušina: Andrea Elsnerová
Barena, služka: Vendulka Křížová
Jano, pasák: David Steigerwald
Karolka: Iva Vejražková-Holubová



Text: Mia
Foto: Divadlo na Vinohradech





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

© 2024 Kulturní servis Puls
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
Mobile version by Mobile Joomla!