Kulturní servis Puls

Back Home
Pondělí, 25 Červen 2012 09:00

United IslandsPražské ostrovy zaplavily o víkendu tisíce lidí. V sobotu skončil 9. ročník mezinárodního hudebního festivalu United Islands České spořitelny, který se konal 21. – 23. 6. na vltavských ostrovech v historickém centru Prahy. Akci navštívilo více než 35 000 návštěvníků, vystoupilo na něm přes 200 hudebních projektů z 21 zemí na deseti scénách a ve 26 pražských klubech.


Festivalu se tak opět podařilo proměnit pražské centrum v hudební přehlídku se svěží dramaturgií a potvrdit tak pozici jednoho z nejoriginálnějších českých festivalů. Na příští rok, kdy oslaví desáté výroční, slibují organizátoři výjimečnou akci a po letošním ročníku není pochyb, že se bude na co těšit.

United IslandsSlova organizátorů o nejlepším programu v historii se potvrdila. Festival přinesl hned několik výjimečných momentů a diváci tak měli možnost sledovat jednu z nejoriginálnějších hudebních přehlídek v České republice. Deset žánrově pestrých scén nabídlo vystoupení neokoukaných tváří z mezinárodní i domácí scény.

Holandští producenti Kraak & Smaak potvrdili pozici headlinera festivalu, když na Střeleckém ostrově roztancovali několikatisícový dav. Černým koněm se stala anglická kytarovka O.Children, která sklidila nadšené ovace. Překvapením pátečního programu bylo vystoupení  Fuel Fandango, které publikum nadchlo neotřelou kombinací tradiční španělských rytmů s rockovou syrovostí. Během sobotního programu také zazářili francouzští Pad Brapad a portugalská kapela Diabo Na Cruz.

Mnoho fanoušků ocenilo volbu devadesátých let, kde zazářila Monika Načeva a znovuobnovená Tichá dohoda. Českou scénu ale reprezentoval především výběr současných čerstvých interpretů v čele s producentem Floexem, rapperem Bonusem nebo indie rockery Please The Trees, kteří na festivalu vystoupili se sborem seniorů Elpida. Akce byla ve čtvrtek odstartována Klubovou nocí, jejíž zahájení letos prvně proběhlo v unikátním prostoru sídla Ministerstva kultury ve dvoraně Nosticova paláce.

United IslandsVe večerních hodinách došlo k nešťastné události. Mezi Střeleckým ostrovem a Kampou utonul muž. „Došlo k ní přes plné nasazení bezpečnostní služby, koordinaci a přítomnosti složek integrovaného záchranného sytému.  Vzhledem k otevřenému charakteru festivalu není v naší kompetenci omezovat pohyb návštěvníků mimo vyhrazená prostranství. V každém případě však vyvineme maximální úsilí podobné události v budoucnu zamezit i za cenu možných omezení. Všem dotčeným vyjadřujeme hlubokou soustrast,“ komentuje nešťastnou událost tisková mluvčí festivalu Barbora Šubrtová.  

United Islands České spořitelny mají široký přesah a zdaleka nejsou pouze hudebním festivalem. V programu tak nechybělo divadlo, design a móda, filmy, literatura a originální program pro rodiče s dětmi. Festival se také profiluje jako akce, která se snaží upozornit na svobodu uměleckého projevu a podporuje stíhané hudebníky. V letošním roce se během koncertu estonské kapely Röövel Ööbik uskutečnil happening na podporu vězněných členek ruské punk rockové kapely Pussy Riot jako vyjádření nesouhlasu s prodloužením vazby a nepřiměřenou perzekucí umělkyň.

 



Text: Barbora Šubrtová
Foto: United Islands





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

© 2024 Kulturní servis Puls
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
Mobile version by Mobile Joomla!