Kulturní servis Puls

Back Home
Úterý, 16 Červenec 2013 09:30

První zastávka Český hradů na Točníku se i přes nový větší areál nesla v rodinném duchu. Návštěvníci si během 12. a 13. července užívali hudby i slunečného počasí a interpreti si chválili spolupráci s publikem. Největší aplaus zřejmě sklidili punkrockoví Pipes and Pints, slavík Tomáš Klus a skupina Kryštof, která před vystoupením své fanoušky dlouho napínala.


Přesto, že České hrady odstartovaly již v pátek 12. července, největší nápor lidí zažil Točník až v sobotu v poledne. To rozehřáli publikum Pipes and Pints, kteří si získali obdiv zejména díky Vojtovi Kalinovi, jenž se hrou na dudy nenechal omezovat a skákal po pódiu jako o život.

České hradyO poznání klidnější vystoupení předvedli No Name. Kluci z Košic vsadili na hity jako „Ty a tvoja sestra“ nebo melodickou „Ná ná ná“, kterou v originále nahráli s Chinaski. Ti na festivalu ale chyběli. Na konci hodinového koncertu frontman Igor Timko reagoval na potlesk publika: „Co by za tohle daly jiné kapely. Za normálních okolností jdeme do backstage a necháváme se vyvolávat jako hvězdy.“ A bez další průtahů zahráli jako přídavek písničku „Prvá“.

S posledními tóny se už pomalu rozeznívala vedlejší stage, kde začínala hrát kapela Mandrage. Vsadili na černé obleky s dlouhými rukávy a pořádně se zapotili. Po pár písničkách je tančící fanoušci v tílkách a kraťasech obdivovali. Kluci se ale horkem nenechali rozhodit a profesionálně dohráli celou hodinu vyhrazenou v programu. Zazněly tak písně „Už mě víckrát neuvidíš“, ale také největší hit „Šrouby a matice“.

Tomáš Klus vběhl na stage bosý, v tílku a sršel humorem. S ním provedl fanoušky vystoupením, které odstartoval pochvalou: „Jste krásní lidí a my rádi hrajeme krásným lidem.“ Nechyběla ani improvizace a hra se slovy. Mezi písněmi „Nina“, „Marie“, „Sibyla“ nebo „Pánubohudooken“ si zavtipkoval na účet politiků a okomentoval situaci na rozkopané dálnici D1.

České hradyDalší koncert s kytarou zavěšenou kolem krku předvedla zpěvačka Aneta Langerová, jež si na rozdíl od svých akustických vystoupení užila odlišnou atmosféru, kdy její písně „Voda živá“ nebo „Hříšná těla, křídla motýlí“ zpívali spolu s ní stovky nadšenců. O poznání méně lidí v publiku měla kapela Portless. Kdo si ale jejich koncert nenechal ujít, zpíval, tančil a bavil se u nových písniček i u původních skladeb Support Lesbiens „English Stereo“ nebo „Sweet Little Something“.

S přibývajícími hodinami a svršky fanoušků gradovala atmosféra. Umocnit to se rozhodli členové kapely Kryštof, kteří dlouho poslouchali vyhecovaný dav, než vystoupali na pódium. Pak už ale hráli jeden hit za druhým a nevynechali „Rubikon“ ani „Obchodníka s deštěm“.

Koncert znovu složené partičky Inekafe na chvíli přerušil fanoušek, který se za každou cenu chtěl dostat na pódium a užít si tak svých několik minut slávy. Po krátké odmlce se ale vše uklidnilo a vystoupení mohlo pokračovat. První zastávku Českých hradů  napěchovanou hudebními zážitky zakončili ve svých převlecích Monkey Business společně s Tonyou Graves.

 

 





Text: Sylvie Zapletalová
Foto: Tereza Netoličková





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

© 2024 Kulturní servis Puls
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
Mobile version by Mobile Joomla!