Kulturní servis Puls

Back Home
Neděle, 03 Srpen 2014 16:43

české hradyPopulární multižánrový festival Hrady CZ se o prvním srpnovém víkendu přesunul do jihočeského Rožmberku nad Vltavou. Ve velmi krásném letním počasí si přišli návštěvníci na své, protože každé vystoupení nabídlo nevšední zážitek. Kromě osvědčených hvězd jako Tomáš Klus, No Name či Chinaski potěšil letos poprvé Miro Žbirka, který bavil nejen svými hity, ale i vtipnými glosami.


Když jsem byl na Hradech na Rožmberku před čtyřmi lety naposledy, konal se festival v obci na fotbalovém hřišti. Nyní už se třetí rok rozprostírá na louce mimo Rožmberk, kde je blíž k parkovišti a stanovému městečku, ale také má větší kapacitu. Dvě stage byly tentokrát natočené stejným směrem, jen jedna byla trochu více vzadu. Výhoda tohoto festivalu je, že se kapely na obou pódiích střídají prakticky bez přestávek.

Tak tomu je tedy při sobotním programu, na který jsem dorazil lehce po obědě. Jelikož mě cesta do kopce k areálu pořádně zmohla, bylo nejdříve potřeba se občerstvit, odpočinout si a pořádně se rozkoukat. Na nohy mě zase postavil koncert Vypsané Fixy, který je vždy plný energie a dobré nálady. Slušné vystoupení pak předvedli i Billové s hity jako „Pocit“, „Svatá pravda“ či „Znamení“, ale i Xindl X, který nezapomněl na „Anděla“ nebo „Lásku v housce“.

Pak potěšil poprvé letos návštěvníky Hradů Meky Žbirka se svou mladou kapelou. Zkušený hitmaker hned na úvod ocenil vytrvalost publika ve velkém vedru. „Nezávidím vám, ale aspoň budete všichni opálení.“ Naštěstí s osvěžením přispěchali hasiči, kteří hadicí kropili vody chtivé davy. Žbirkův playlist pak odzpíval snad každý zpaměti, protože skladby „Možno sa ti zdá“, „Biely kvet“ či „Čo bolí, to prebolí“, kterou přišla místo čerstvé nevěsty Marthy zazpívat celkem obstojně z publika vybraná Linda, těžko mohly někoho minout. A jak příjemně naladěn Meky začal, tak i skončil: „Když se mě budou doma ptát, jaký to bylo? Řeknu jim ve dveřích. No, jaké to mohlo být? Přidávali jsme.“

Slovenština pak na Rožmberku zůstala, ale v úplně jiném žánru. Rapper Rytmus totiž s bicími za zády vyzkoušel reakci publika na řadě nových kousků jako „Odviati vetrom“, ale vytáhl i starší kousky včetně „Ciganského snu“. V příjemném tanečním tempu pak návštěvníky drželi Money Business, pro letošek v zelených úborech. A zpět na Slovensko a staří dobří No Name, jejichž hity s chutí vytahovalo publikum z paměti. „Ďakujem, že si“, „Čím to je?“ či „Žily“ však nikdy neomrzí, natož naživo znějící. Navíc se po horkém dni začal trochu zvedat vítr a lidé otáčeli hlavy k mrakům, jestli z toho nebude jejich průtrž.

Nakonec spadlo jen pár kapek, a tak se mohlo už za tmy pokračovat ve veselí u koncertu Tomáše Kluse. Tomu už zase dorostly vlasy, ale nic z jeho talentu a schopnosti improvizace rozhodně nezmizelo.  Hned na úvod pobavil hláškou: „Ahoj, Robert Rožmberk“ a pak ještě několikrát rozesmál publikum, například když zlehčil i hlášení o tom, že se ztratila malá Kačka mamince. A improvizoval i ve chvíli, kdy v písničce „Nina“ začal po refrénu znovu stejnou sloku. Klus hrál především skladby ze svého posledního alba Proměnamě, ale z repertoáru vytáhl i osvědčené kousky, jako jsou „Pocity“, „Sibyla“ či „Marie“.

Posledním účinkujícím na vzdálenější stagi byl Visací zámek, který se tak trochu vymykal z masověji laděného programu, ale své fanoušky si našel i na Rožmberku a rozhodně je nezklamal. Zlatý hřeb pak obstarali Chinaski. Kromě známých hitů „Vedoucí“, „Drobná paralela“ nebo „Zadarmo“ si kluci dovolili zahrát i nejnovější píseň „Hlavolam“ a vzápětí tu nejstarší „Punčocháče“. Když se lehce po půlnoci přidávalo další letitou skladbou „Stejně jako já“, bylo jasné, že se tenhle festival vydařil. Pokud jste letos ještě na Hradech nebyli, máte o dalších víkendech možnost navštívit Veveří, Hradec nad Moravicí, Bezděz a Bouzov.

 





Text: Pavel Urban
Foto: Pavel Urban





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

© 2024 Kulturní servis Puls
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
Mobile version by Mobile Joomla!