Kulturní servis Puls

Back Home
Pátek, 12 Únor 2016 16:34

trabantem kolem světaHavířovská rodačka Dominika Gawliczková se zúčastnila expedice na staré čezetě. Už od půlky prosince soutěžilo 61 českých kin o premiéru filmu cestovatele Dana Přibáně Trabantem do posledního dechu. V internetovém hlasování, ukončeném 10. února, zvítězilo s bezmála dva a půl tisíci hlasy kino Centrum v Havířově.


Na druhém místě skončilo se ztrátou téměř 500 hlasů brněnské kino Scala a jako třetí pak kino Orion v Hradci nad Moravicí. Havířovské kino Centrum prošlo rozsáhlou rekonstrukcí a jeho diváci se podle programové ředitelky kina Dagmar Hladké o dění v něm aktivně zajímají. Členkou devítičlenné expedice z Austrálie do jihovýchodní Asie byla i havířovská rodačka Dominika Gawliczková, která absolvovala půlroční výpravu na čezetě. Slavnostní předpremiéra za účasti několika tvůrců filmu a členů expedice se uskuteční v havířovském kině Centrum už 10. března.

Režisér Dan Přibáň svým novým filmem navazuje na předchozí divácky úspěšný snímek Trabantem až na konec světa o cestě Jižní Amerikou. Tentokrát se svým týmem vyrazil z Austrálie přes Východní Timor, Indonésii, Malajsii až do Thajska. Netradiční výpravy se letos zúčastnili také dva lidé na vozíku. Výprava jela dvěma trabanty, tradičním polským fiatem přezdívaným „maluch“, na motorce Jawě 250 a rodačka z Havířova řídila ČZ 175.

trabantem kolem světa

„Bylo to náročné už jen tím, že jsem jela na staré čezetě, se kterou jsem do té doby neměla žádné zkušenosti. Byly i nějaké pády, po kterých bylo těžké pokračovat, ale vždycky jsem se překonala a sedla na to znovu. Největší výzvou ale bylo vydržet na cestě v páru s Danem, někdy to bylo na zabití, ale když skončíte v indonéské nemocnici na kapačkách, jste fakt rádi, že tam je. A že si Havířov vybojoval svou premiéru mě překvapilo, netušila jsem, že mám ve svém rodném městě tolik fanoušků, ale o to víc se těším, až tu naši půlroční jízdu v kině uvidím,“ uvedla členka expedice Dominika Gawliczková.

Do distribuce po celé České republice film vstoupí 17. března. Distributorem „Trabanta“ je společnost Aerofilms, která internetový boj o místo premiéry pořádala už potřetí. V minulosti se tak stalo v rámci distribuce filmů Alois Nebel a Nymfomanka. Producentem filmu Trabantem do posledního dechu je Jiří Konečný ze společnosti Endorfilm, koproducenty filmu jsou Česká televize, Dan Přibáň, Punkchart films a RTVS. Film vznikl s podporou Státního fondu kinematografie.

Konečné výsledky hlasování na: http://vyhrajpremieru.cz
Více o filmu na: www.facebook.com/transtrabant

Text: Martina Chvojková Reková
Foto: 4press.cz





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

© 2024 Kulturní servis Puls
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
Mobile version by Mobile Joomla!