Kulturní servis Puls

Back Home
Úterý, 01 Březen 2016 12:51

febiofestK původně avizovaným osmi snímkům s českou účastí v programu nadcházejícího ročníku MFF Praha – Febiofest přibyde i právě dokončený česko-rakouský snímek Menandros & Thaïs režisérů Antonína Šilara a Ondřeje Cikána a česká předpremiéra filmu Nikdy nejsme sami režiséra Petra Václava. Festival letos zve na výstavu reprodukcí kreseb nestora polské kinematografie, režiséra Andrzeje Wajdy, který 6. března oslaví 90. narozeniny.


Prezident Febiofestu Fero Fenič 1. března obdrží na Staroměstské radnici čestné občanství Prahy. A konečně od 2. března bude zveřejněn na stránkách festivalu kompletní program. Až do 9. března je však možné zakoupit lístky jen na sekci Culinary Cinema.

„V době, kdy je miláčkem radikálních cineastů na celém světě portugalský režisér Miguel Gomes, tvůrce trilogie Arabské noci, je skvělé, že se i v Česku najdou filmaři přicházející s podobnou poetikou, odvážně a invenčně kombinující historii a mytologii se současností. Nebojí se experimentovat a nesnaží se natočit ‚hezký český‛ film pro každého, jak je tomu u nás v poslední době zvykem,“ říká programová ředitelka Hana Cielová ke vzniku Menandros & Thaïs.

Tento experimentální dobrodružný film vychází ze stejnojmenné románové předlohy Ondřeje Cikána, jež je dle autorových slov nejdivočejším antickým milostným románem všech dob. Thaïs je během své svatby unesena piráty a z jejího snoubence Menandra se stává krvežíznivý mstitel, který se vydává hledat svou lásku do surreálného světa skythských kovbojů, trpaslíků na drogách a podvodních příšer. Režiséři kombinují motivy starořeckých dobrodružných románů s nešvary současné společnosti a vytvářejí silně stylizovanou odysseu ‒ antickou road movie.

febiofest

“Je evidentní, že se jedná o dílo, které vzniklo s minimálními prostředky, zato s obrovským nasazením a nadšením. V tomto případě platí, že kde jsou nápady, není potřeba tolik peněz,“ dodává programový ředitel Štefan Uhrík. Film vznikl v produkci rakousko-české umělecké skupiny Die Gruppe a koprodukovala jej FAMU a mj. Nutprodukce, společnost tvůrců Hořícího keře.

Dalším zajímavým počinem českých filmařů je i nový film Petra Václava Nikdy nejsme sami, který byl doposud uveden jen na Berlinale, odkud si přivezl diváckou cenu čtenářů deníku Tagesspiel v sekci Forum. Václav ve svém novém dramatu o současné době a z prostředí českého pohraničí rozvíjí témata svých předchozích filmů a také spolupráci s jejich hereckými představiteli, jako jsou Karel Roden, Lenka Vlasáková nebo Klaudia Dudová z Václavova posledního úspěšného filmu Cesta ven. Febiofest tak uvede ve svém programu dohromady deset filmů s českou účastí, vedle snímků Nikdy nejsme sami a Menandros & Thaïs jsou to Já, Olga Hepnarová, Eva Nová, Šiška Deluxe, Smrtelné historky, Noc bezMoci, Prach, Červený pavouk a Road-Movie.

febiofest

Po loňské výstavě obrazů americké herečky Kim Novak ve Strahovském klášteře pořádají organizátoři festivalu v prostorách multiplexu CineStar Praha – Anděl výstavu reprodukcí kreseb všestranného polského umělce Andrzeje Wajdy, který byl na Febiofestu oceněn v roce 2014 Kristiánem za přínos světové kinematografii. Filmový režisér a dramatik Andrzej Wajda původně studoval Akademii výtvarných umění v Krakově, ale po třech letech „zběhl“ na lodžskou filmovou školu. Láska k výtvarnému umění mu však zůstala – prozrazují to jak jeho filmy, tak skutečnost, že v průběhu celého života kreslí scénografické skici k filmu nebo divadlu, ale například i tváře svých známých nebo místa, která navštívil. Andrzej Wajda, režisér ceněných filmů Popel a démant, Země zaslíbená, Člověk z mramoru či Katyň a nejvýraznější postava polské filmové školy, byl v roce 2000 oceněn Oscarem za celoživotní dílo. Obrazy na výstavu Febiofestu poskytlo Muzeum japonského umění a techniky Manggha v Krakově, které spravuje Wajdův archiv.

První březnový den převezme filmový a televizní režisér, producent, zakladatel a prezident Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest Fero Fenič nejvyšší uznání hlavního města ČR, a to čestné občanství Prahy. Toto uznání uděluje Praha od roku 1920 a Fero Fenič je prvním filmařem, který ho získá. Je také, po čtyřiceti letech, prvním občanem slovenské národnosti, kterému bylo toto ocenění uděleno. V minulosti jej získali například sir Nicholas Winton, dirigent Rafael Kubelík, spisovatel Josef Škvorecký nebo Václav Havel. 23. ročník MFF Praha – Febiofest se uskuteční už od 17. do 25. března a následně ve všech regionech ČR jako Ozvěny Febiofestu.



Text: M. R. Chvojková
Foto: 4press.cz





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

© 2024 Kulturní servis Puls
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
Mobile version by Mobile Joomla!