Kulturní servis Puls

Back Home
Pondělí, 17 Říjen 2016 14:02

kulturní servis pulsJako jediní zástupci České republiky pojedou 20. října do Amsterdamu na prestižní dětský festival Cinekid a v listopadu pak do německého Halle na setkání vybraných evropských talentů Cartoon Springboard tvůrci z produkce Bionaut Animation v čele s producenty Bárou Příkaskou a Vratislavem Šlajerem. Do Nizozemí byli autoři animovaného večerníčku Mlsné medvědí příběhy vybráni spolu s dalšími devětadvaceti filmovými projekty z celého světa.


Chystaný večerníček o dvou mlsných medvědích kamarádech režisérek Alexandry Hetmerové a Kateřiny Karhánkové vzniká na motivy úspěšné knížky Zbyňka Černíka Malá medvědí knížka za finanční podpory programu Media Creative Europe a ve spolupráci s Českou televizí. Pilotní epizodu Hurá na borůvky! podpořil už i Státní fond kinematografie.

Cinekid, významná akce zaměřená na filmovou a televizní tvorbu pro dětské publikum, se koná v Nizozemí již potřicáté, letos začala 15. října. Právě její sekce Junior Co-Production Market, které se čeští zástupci z Bionaut Animation zúčastní, dává možnost tvůrcům z celého světa představit projekt ještě ve fázi vývoje. Tato forma prezentace je v současné době jednou z nejprestižnějších a nejefektivnějších možností, jak filmy nebo seriály nabídnout k mezinárodním koprodukcím, televizním předprodejům a dalším možnostem spolupráce s filmovými profesionály z celého světa. Čeští tvůrci byli s večerníčkem vybráni do sekce televizní tvorby spolu s dalšími sedmi filmovými projekty pocházejícími například z Francie, Irska, Kanady nebo Lucemburska.

Večerníček Mlsné medvědí příběhy vypráví dobrodružství dvou medvědů brtníků – Nedvěda a Mišky, kteří rádi mlsají, hlad je sužuje skoro pořád, a proto břichem i myslí. Většina jejich dobrodružství a plánů proto vzniká za účelem se co nejlépe najíst a medvědi jsou kvůli tomu ochotni podstoupit nemalé riziko. Příběhy o medvědech jsou určené dětem ve věku od čtyř do osmi let a jejich cílem je děti pobavit, vést je k pozitivnímu myšlení a k hodnotě přátelství.

kulturní servis puls

Výtvarníkem je absolvent pražské VŠUP Filip Pošivač, jehož originální výtvarný styl se skvěle hodí k ději, animace medvědů je zpracovaná formou 2D ploškové počítačové animace a vzniká ve studiu Kredenc. Hudbu k seriálu složí Prokop Holoubek z české elektropopové kapely Midi Lidi. „Naší ambicí je vytvořit vtipný, moderní a mezinárodně srozumitelný večerníček, který v dětech vzbudí zájem dozvědět se něco nového o životě a kultuře u nás i v jiných zemích. Chceme prostřednictvím těchto dvou zábavných medvědů, kteří často něco popletou, nedomyslí anebo vezmou doslova, upozornit na důležitost vzdělání, znalost cizích jazyků a správné zacházení se zdroji informací”, říká producentka Bára Příkaská z Bionaut Animation.

Producenti z Bionautu na festivalu Cinekid uspěli dokonce se dvěma projekty. Kromě Mlsných medvědích příběhů byli ještě vybráni s projektem Rosa & Dara a jejich velká dobrodružství do sekce Cross-media projects určené projektům kombinujícím film, televizi, internet a hry. Příběh dvojčat Rosy a Dary byl uveden v loňském roce v českých kinech ve formě pásma pro děti a vzniká v koprodukci s Českou televizí. Na půlhodinový film z loňského roku navazuje online seriál, kniha aktivit a audiokniha, vlastní portál, v přípravě je i celovečerní film a televizní seriál. „Cinekid je pro nás potvrzením, že jdeme správnou cestou, a šancí získat další financování prostřednictvím různých platforem,“ říká producent Vratislav Šlajer z Bionautu. A dodává: „Výběr na Cinekid je velmi prestižní. Toho, že se nám podařilo uspět rovnou se dvěma projekty z jedné produkce, si velmi vážíme.“

Tvůrci Mlsných medvědích příběhů se mohou navíc radovat ještě z pozvání na listopadové pitching forum Cartoon Springboard, jež je odrazovým můstkem pro mladé evropské talenty v oblasti animace. Od 15. do 17. listopadu se koná v Německém Halle a setkají se na něm nejvýznamnější hráči na poli televizní, filmové a cross-media tvorby. Cartoon Springboard je součástí každoročního a ve svém oboru unikátního Cartoon Fora založeného v roce 1990, jehož se například vloni v Toulouse účastnilo na tisíc filmových profesionálů z 38 zemí.


Text: Otiz
Foto: 4press





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

© 2024 Kulturní servis Puls
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
Mobile version by Mobile Joomla!