Kulturní servis Puls

Back Home
Pondělí, 09 Listopad 2015 13:21

kauflandNapadlo vás někdy při pojídání vaší oblíbené čokolády, odkud kakao v ní pochází? A jak žijí lidé, kteří ho pěstují a sklízí? To bývá často zahaleno tajemstvím a málokdo má možnost se dozvědět celou pravdu. Zkusme alespoň poodhalit, co se za lahodnou chutí čokoládových pochoutek skrývá.


My Češi jsme velkými jedlíky čokolády, každý z nás spořádá 6 kilogramů čokolády za rok. To je téměř o kilo víc, než je evropský průměr. Přitom v zemích, kde se kakao pěstuje, se čokoláda prakticky vůbec nekonzumuje. Kakaové boby putují z Ghany nebo Pobřeží Slonoviny, největších vývozců kakaa na světě, do Evropy nebo USA a teprve tam se dále zpracovávají.

Kakao umožňuje živobytí více než 14 milionům pracovníků na světě. V Ghaně a Pobřeží Slonoviny se až 90 % farmářů živí výhradně pěstováním kakaovníků. Mnozí však musí vyjít s méně než 30 korunami na den, protože jsou často nuceni své kakao prodávat pod cenou.

Dětská práce v Pobřeží Slonoviny
kauflandNízké a nejisté příjmy v západní Africe vedou rodiny k tomu, aby posílaly své děti do práce. V Pobřeží Slonoviny je situace nejhorší. Nejen že děti pracují na úkor školní docházky, používají ostré mačety při sklízení kakaových bobů, ale jsou sem i sváženy ze sousedních zemí. Obchodníci s dětmi zaplatí rodině za dítě a to pak pracuje jako otrok na kakaové farmě.  Jen na kakaových farmách v západní Africe pracují 2 miliony dětí. Takové zacházení hrubě porušuje mezinárodní standardy lidských práv a je přísně zakázáno mezinárodním pracovním právem. Přesto se ale stále děje.

Trhu s kakaem hrozí kolaps
V Ghaně je situace z tohoto pohledu lepší. Objevuje se zde však jiný problém. Kakaovníky jsou staré a méně plodí a pěstitelé neinvestují do vysazování nových stromů, populace farmářů stárne a mladým lidem se do pěstování kakaa za současných špatných finančních podmínek nechce. Odcházejí do měst a hledají si uplatnění v jiných oblastech. „Hrozí vážné riziko, že brzy rapidně klesne produkce kakaa, což ovlivní celý světový trh s kakaem,“ shrnuje expertka na produkci kakaa Afia Owusu z Ghany a zároveň navrhuje řešení: „Je třeba, aby vláda podpořila mladé lidi a připravila jim lepší podmínky, lepší výkupní ceny za kakao, aby pro ně byla tato těžká práce finančně zajímavá. Na vládu musejí tlačit výrobci čokolády a na ty zase spotřebitelé.“

Dejme přednost férové čokoládě
Máme ale jako spotřebitelé vůbec nějakou možnost tuto situaci ovlivnit? Milovníci čokolády mají také možnost, jak se mohou zapojit do tlaku na výrobce čokolády, aby zajistili pěstitelům důstojné pracovní i životní podmínky. V současné době je na trhu řada čokoládových produktů, které byly vyrobeny v rámci fair trade – spravedlivého obchodu. Při jejich výrobě dostávají pěstitelé spravedlivě zaplaceno, děti mohou chodit do školy a při produkci nedochází k nevratnému poškozování životního prostředí. Tyto produkty najdete například v prodejnách Kaufland pod značkou Gepa. O Vánocích se nabízí příležitost, jak spojit příjemné s užitečným – koupí produktu podpoříte dobrou věc a zároveň potěšíte své blízké.

 


Text: Médea 
Foto: Kaufland





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

© 2024 Kulturní servis Puls
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
Mobile version by Mobile Joomla!