Kulturní servis Puls

Back Home
Úterý, 03 Duben 2012 13:30

ABBA  STARSOd založení legendární švédské formace ABBA letos uplyne 40 let. Ačkoli už kapela nefunguje, její písně a jméno se těší velkému ohlasu dodnes. Pokud jste fanoušky a chcete si připomenout to nejlepší z jejich tvorby, nenechte si ujít připravované turné ABBA SHOW 2012 s podtitulem Od Waterloo až po Thank You For the Music. Přípravy vrcholí a jeden ze členů českého revivalu, Dan Dobiáš, nám prozradil, na co se mohou diváci těšit.


ABBA STARS zahájí turné 25. dubna v pražském Divadle Broadway. Během večera zazní přes čtyřicet písní od velkých hitů po méně známé skladby. Image a atmosféru podtrhnou také kostýmy vyrobené jako věrná kopie šatů, ve kterých ABBA vystupovala. Stejně velký důraz je kladen i na scénu a kulisy. O skvělé práci českého revivalu svědčí i fakt, že v roce 2009 získala ABBA STARS první místo v soutěži o Nejvěrnější dvojníky na světě.

Dan Dobiáš, který je zakladatelem skupiny a zároveň v ní působí jako zpěvák, kytarista a manažer, nám prozradil, v čem bude nové turné ABBA STARS netradiční a výjimečné.

ABBA  STARSTurné bude začínat 25. dubna v Divadle Broadway, proč startujete v tomto městě a kde pak budete vystupovat dál?

„Většina umělců své koncertní šňůry v Praze končí, proto jsme se rozhodli pro pravý opak – budeme zde mít premiéru. Po ní bude následovat první část turné, která obsahuje deset koncertů po Čechách a na Moravě. Pojedeme od Třebíče, k Pelhřimovu, do Ostravy, až po Plzeň a Karlovy Vary. V létě pojedeme znovu do Francie na letní slavnosti. Na podzim bude následovat druhá část tour čítající okolo dvanácti koncertů. Celý rok pro nás bude ve znamení oslav 40letého vzniku ABBY a bohužel i 30. výročí od jejího rozpadu,“ nastiňuje letošní plány ABBY STARS jejich manažer.

V čem bude ABBA SHOW 2012 jiná než předchozí vystoupení a koncertní šňůry, které jste s kapelou měli? Prozraďte nám také více o podtitulu akce – Od Waterloo až po Thank You For the Music.

„V Divadle Broadway budou mít veřejnou premiéru naše nové kostýmy. Nechali jsme si ušít speciální kimona, která členové švédské skupiny nosili,“ prozrazuje Dan a pokračuje. „Tyto koncerty budou průřezem desetileté kariéry ABBY. Každý rok vydali jedno album, ze všech zahrajeme nejznámější hity. Podtitul je odvozen od toho, že Waterloo byla první oficiální písnička skupiny, která ji vyšvihla. Naopak Thank You For the Music byla poslední, kterou v roce 1982 společně zahráli u piana, než se rozpadli.“

Prozraďte nám, Dane, čemu se ABBA STARS věnuje, než plánované turné začne?
„Momentálně vystupujeme na různých soukromých akcích, jako jsou například večírky, firemní oslavy nebo maturitní plesy. O zábavu máme postaráno,“ říká s úsměvem a je patrné, že má z každé uskutečněné akce radost.

ABBA  STARSNa co se mohou těšit diváci, kteří zamíří na premiéru nebo některý z dalších koncertů? Jak budou akce probíhat a čím budou specifické?

„Scéna bude pro zpestření obohacena o tanečnice – některé skladby máme ozdobené tanečními vystoupeními. Programem bude provázet glosátor neboli člověk, který bude po 3 až 4 písních vyprávět příběh ABBY. Budeme hrát s živou kapelou, což znamená, že se na jevišti bude vyskytovat okolo osmi nebo jedenácti lidí, konkrétně to záleží na jednotlivých koncertech. Hudební podklad používáme pouze, když někde vystupujeme ve čtyřech. Vždy ale zpíváme živě,“ říká s velkým důrazem Dan. Na tento fakt je patřičně pyšný. „Kulisy, které diváci uvidí, jsou věrnou kopií těch, jaké švédská formace používala v roce 1978. Jsou modro-bílé barvy, v podstatě se jedná o nejznámější, jaké používali. Fanoušci, kteří se o tuto kapelu zajímají, je dobře znají.“

Předpokládám, že písně jako Dancing Queen, Gimme! Gimme! Gimme! nebo Money, Money, Money nebudou ve vašem repertoáru chybět. Co můžeme očekávat celkově od hudební náplně programu?
„Repertoár písní bude stejný, jako jsme měli naposledy v Německu, to znamená, že bude obsahovat 32 skladeb včetně dvou mixů, které budou spojením více písní, které jsou například málo známé, nebo třeba příliš dlouhé.“

Nakonec Dan Dobiáš prozradí ještě pár zajímavostí o CD, které se skupinou ABBA STARS připravují.
„Máme hotovou novou desku, přesný termín, kdy ji vypustíme do světa, zatím ještě promýšlíme. Možná se uskuteční v Divadle Broadway její křest, nechte se překvapit. Album bude vypadat tak, že na něm posluchači najdou klasické verze písní a k tomu navíc i jejich akustické podání. Říkám tomu ‚verze k ohni', osobně mám tohle znění moc rád. Lidé si můžou v tomto podání zahrát songy na různých akcích.“

 



AKTUÁLNĚ ZNÁMÉ TERMÍNY KONCERTŮ ABBA SHOW 2012

  • 25.4. Praha - Divadlo Broadway
  • 5.5. Třebíč - náměstí
  • 7.5. Horní Cerekev (Pelhřimov)
  • 8.5. Ostrava
  • 29.5. Vyškov
  • 30.5. Otrokovice
  • 31.5. Olomouc

 


Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: ABBA STARS





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

© 2024 Kulturní servis Puls
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
Mobile version by Mobile Joomla!