Kulturní servis Puls

Back Home
Neděle, 15 Září 2013 19:00

fashion weekOd 9. září probíhá v Praze jedna z největších módních akcí u nás. Bohužel si nyní nejsem moc jistá, jak ji nazvat. Poté, co v týdnu zuřil konkurenční boj o název akce, se konající týden módy musel vzdát svého přízviska Prague, nicméně ke svému bývalému jménu Dreft fashion week se také nevrátil. Jeho kvalitu to ovšem neovlivnilo a hostům tak v minulých dnech nabídnul plejádu převážně českých tvůrců.


I když Fashion week probíhá už od pondělka, jeho veřejná část začala teprve ve čtvrtek a to večírkem parfumerie Douglas a značky Guerlain. S kolegyní Sylvou jsme se vydaly ale až na páteční interaktivní blog, který měl nabídnout množství přednášek, workshopů a promítání. Bohužel jsme to poté, co jsme se dozvěděly, jak se namalovat na přehlídku, a že frčí lahvově zelená, a také se naučili míchat oficiální drinky akce, musely vzdát. Sezení na zadku vážně nebylo to, co jsme si pod nějakým příslibem kreativního vyžití představovaly.

Pravá paráda se ovšem rozběhla v sobotu, kdy byl spuštěn maraton přehlídek a akcí ve stanu na Alšově nábřeží. Celý sobotní program odstartovala přehlídka ateliéru VŠUP, který vede návrhářka Liběna Rochová a ateliéru UJEP. Obě přehlídky vyvrátily naše obavy z tvorby začínajících českých tvůrců a příjemně nás navnadily na další části programu. Tou byla přehlídka Young Talents Range Rover Evoque Selection, která představila tvorbu hned tří mladých českých návrhářů - Libora Komosného, Denisy Dovalové a Lay Sedlákové. U všech tří umělců zaujaly především detaily jednotlivých modelů, ať už v podání korálků v barvách podzimu, nebo třeba výrazných šperků a aplikací. Naprosto však nadchla následná přehlídka vítěze Black Dreft Card Lukáše Macháčka. Ten představil černo-bílou kolekci a opět dokázal, že v jednoduchosti je prostě krása, a že mladí Češi rozhodně mají co nabídnout.

Bodem programu, na který jsem se, podle účasti v publiku, netěšila jen já, byl Fashion Talk nazvaný Návrhářky vs. šéfredaktorky. Na molo tak místo modelek na chvíli zasedly ty, které u nás módu tvoří. Za návrhářky to byla Klára Nademlýnská, Beata Rajská, Taťána Kovaříková a Ivana Mentlová, za šéfredaktorky potom Bára Nesvadbová z Harper’s Bazaar,  Andrea Běhounková z Elle, šéfredaktorka Instyle Simona Rydlová a  také všem jistě dobře známá Františka Čížková, módní expertka z Blesku. Říkáte si, že to zní slibně? Ano, to by se ovšem nesmělo přijít s tématy jako Češi a móda, kdy se dostaneme na světovou úroveň, že by si české ženy měly věřit, že to není o penězích a samá další cliché. Sama Barbara Nesvadbová to uzavřela slovy: „A teď mi řekněte, co jsme se v této debatě dozvěděli nového?“ Takže ač bych ráda z této debaty zprostředkovala více, než jen zmínku, nemůžu, není o co stát. Veliká škoda.

fashion week


Chuť jsme si chtěly spravit přehlídkou Taťány Kovaříková, ale nával lidí, kteří se na tuto módní tvůrkyni přišli podívat, byl naprosto neuvěřitelný. I když pochopitelný. Přehlídka Kovaříkové byla totiž příslibem exkluzivity a kvalitních jednoduchých ženských modelů, které Češi milují, ale i poslední přehlídkou, za kterou návštěvník nevyhodil majlant. Stan narvaný až po střechu ovšem tak trochu pokazil celý zážitek z opravdu krásné přehlídky. Taťána se držela svého a předvedla záplavu černé, bílé a červené, ženské siluety, kvalitní materiály a žádné velké experimenty.

Opravdová bomba ovšem teprve přišla. Den završila přehlídka Beaty Rajské a ta byla opravdu nádherná. Modely ve znamení bílé, šedé, béžové a starorůžové byly opravdu okouzlující. Beata předvedla jak úchvatné dívčí šaty, tak i trendy loose fit kostýmky, doplněné kabáty a bundičkami. Na první pohled jednoduché modely byly doplněny zajímavými detaily, jako jsou flitry, decentní průstřihy či dívčí potisk. Přehlídka byla opravdovou třešinkou na dortu.

 





Text: Tereza Netoličková
Foto: Tereza Netoličková





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

© 2024 Kulturní servis Puls
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
Mobile version by Mobile Joomla!