Kulturní servis Puls

Back Home
Středa, 18 Prosinec 2013 11:00

kulturní servis pulsPřemýšlíte, čím byste obdarovali někoho, na kom vám hodně záleží? Přáli byste si něco vkusného, luxusního a hřejivého na duši? Dnešní tip na vánoční dárky je pro opravdové gurmány! Seznámíme vás s moravským rodinným vinařstvím Kubík z Velkých Bílovic, které vyrábí pouze kvalitní vína zrající dílem v nerezových tancích a dílem v kvalitních dubových sudech. Bílé, růžové i červené, na výběr je od každé varianty.


„Dobré víno tvoří dobrou náladu. Dobrá nálada přináší dobré myšlenky. Dobré myšlenky dávají vznik dobrým skutkům a dobré skutky dělají člověka člověkem.“ S takovým mottem vyrábí rodinné vinařství poctivá moravská jakostní a přívlastková vína. Zkombinováním moderních technologií a tradičních osvědčených postupů tak vznikají nápoje lahodné chuti, které zanechají příjemnou dochuť v ústech a dodají daným chvílím na jedinečnosti.

Vinařství Kubík bylo založeno již v roce 1991 a v současné době produkuje více než 150 tisíc lahví ročně. Vína jsou zpracovávaná z hroznů vlastních, či výhradně pro Kubíkovo vinařství pěstovaných, vždy však z Velkých Bílovic. Majitelem tohoto rodinného podniku je Michael Kubík, který jej převzal po svém otci a s velkou pečlivostí se snaží nejen o zachování dobrého jména, ale také o získávání nových spokojených konzumentů.

kulturní servis puls

 

A co nám prozradil o výrobě vína z vinařství Kubík?

„V našem vinařství využíváme moderní technologie, nejen protože nám ulehčují práci, ale také mají určitě dobrý vliv na výslednou kvalitu vín. To ovšem neznamená, že tradiční postupy a materiály nevyužíváme, bez těch to samozřejmě nejde,“ nastínil pan Kubík a upřesnil postupy u jednotlivých druhů vín.

„U bílých používáme, až na výjimky, selektivní kvasinky a vína školíme v nerezu a některá i v dubových sudech. Červená děláme ve většině případů bez přidání selektivních kvasinek, s minimálním sířením, bez čiření a zrají jak ve dřevě, tak i v nerezu. Někdy se pak takto rozdílně školená vína i kupážují.“

Majitel vinařství závěrem pověděl ještě jednu zajímavost: „Co se výroby týká, používáme jen minimum přípravků, hlavně selektivní kvasinky na bílá vína, ostatní je spíš práce s hrozny a hra s teplotami jak hroznů, tak potom při kvašení moštů. Je blbost sypat do vína hromady nesmyslů.“

Snahou vinařství Kubík je zachování exkluzivity produkovaných vín, proto jsou dodávány pouze do gastronomických zařízení a vinoték. Milovníci dobrého vína si mohou lahve objednat přímo přes internetové stránky www.vinarstvikubik.cz.

TIP: Kulturní servis Puls doporučuje svým čtenářům polosuché bílé víno Rulandské šedé 2012 – pozdní sběr.

 





Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Vinařství Kubík





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

© 2024 Kulturní servis Puls
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
Mobile version by Mobile Joomla!