Kulturní servis Puls

Back Home
Neděle, 08 Březen 2015 18:20

luboš  kováčZ Persepolisu jsme přejeli nočním VIP busem do Yazdu. Byl velice komfortní, jen řidič mi po chvilce dal razantně najevo, ať si nazuju boty. Yazd je naprosto famózní a nádherné pouštní město, které patří mezi nejstarší na světě a večerní procházka po jeho starém centru byla nezapomenutelným zážitkem, který člověku zůstane dlouho v paměti.


Poblíž Yazdu se nachází městečko Nain, odkud jsme vyrazili s Mahmoodem (místní průvodce) na výlet do pouště. Po focení a dělání „blbostí“ v písku jsme se navečeřeli při západu slunce a Mahmood nám vysvětloval věci týkající se zvyků v Íránu. Celý tento večer zpestřovaly milióny zářících hvězd na nebi.

Z Nainu jsme se přemístili do opěvovaného města Esfahán (pojmenovaného po architektovi Esfahanim). Zde jsme bydleli 3 dny v rodinném domku u jednoho moc milého manželského páru. Esfahán je nádherný a plný pamětihodností. Za zmínku stojí především náměstí Imam Imam mosque, na němž je sedminásobná ozvěna, takže stačí písknout a začne koncert. Tím jsem se zabavil na dost dlouho, až mě nějaký pán vyhnal. Dalším skvostem je královský palác Ali Qapu a most Si-o-Seh. Zatím je to nejhezčí město, které jsme v Íránu viděli. Ujal se nás tu týpek z turistické policie a ochotně nám plynulou angličtinou zodpověděl veškeré dotazy.

Z Esfahhánu už to bylo jen pár hodin do Teheránu, ale po cestě se nachází pouštní město Kashan, ve kterém bydlí „otec“ couchsurfingu v Íránu. Jmenuje se Mohammad a je mu kolem 60 let. Má nádherný byt s koupelnou, kde je vše růžové. Tím slovem vše myslím opravdu vše. Byla s ním neuvěřitelná legrace a potvrdil pravidlo místní pohostinnosti a slušnosti.

Platnost víza se pomalu blížila ke konci a nastal čas poznat hlavní město Teherán. Svou velikostí a počtem obyvatel patří mezi největší města světa. Samo o sobě není nikterak zajímavé a nemá takovou sílu jako jiná místa v Íránu. Je velice rušné, ale zas konzervativnější. Ale lidé mají více možností k seberealizaci a uskutečňování svých plánů.

Jeli jsme s Mahídem (kluk, u kterého jsme nocovali) na „střechu“ Teheránu, čímž je myšlené nedaleké pohoří, odkud je fantastický výhled na Teherán (obzvláště v noci). Byl čas utéct z velkoměsta. Cesta nás zavedla do malé, ale fantastické vesničky Masuleh, která je kousek od Kaspického moře. Kaskádovitě postavené domky v malém údolí vytvářejí nádherné panorama. Jsou tak blízko u sebe, že se vlastně procházíte po střeše stavení pod vámi. Sever Íránu je taková zahrada země. Zelený ráj v blízkosti moře, kde je život více „volnější“.

Z Masulehu jsme zamířili do Rashtu, Halijanu a skončili v Ramsaru, kde jsem měl to štěstí, že jsem potkal Sadru, který mi ukázal zdejší styl užívání života a seznámil mě s fajn lidmi, se kterými jsme podnikli výlet do hor, kouřili šíšu, jedli místní jídlo a smáli se.

Írán je pro mě země plná skvělých lidí a nádherných míst. Slíbil jsem si, že se sem brzy vrátím, protože tenhle kraj mi zůstal v srdci. Negativní je akorát vláda a otravnost taxikářů. To však vyváží jídlo, ochota a vstřícnost lidí, památky a couchsurfing na vysoké úrovni.

Zajímavosti:

 

  • Ceny: benzín 6 Kč, cigarety 8 Kč, nealko pivo 11 - 12 Kč, chleba 3 Kč, 100 kilometrů VIP busem 25 Kč, vízum 75 €.
  • V každou denní i noční hodinu vidíte v parcích piknikovat desítky lidi. Mají to vychytané tak, že sebou nosí i velké plynové bomby, na kterých si vaří jídlo a čaj. Často po pikniku pak v parku přespí.
  • Je úžasné, že v jedné zemi, a ani ne tak daleko od sebe, se můžete jít koupat do moře, vyrazit do pouště nebo jet lyžovat do hor.
  • Duchovní vůdce má daleko větší moc než prezident a parlament dohromady. Je až zarážející, jak jeden člověk ovládá 80 mil. lidí a určuje jim, jak se mají oblékat, nepít alkohol, jestli můžou vycestovat či ne, pravidla sňatku atd. Vytvořil si vlastní „armádu“, která chrání jak jeho, tak „jeho“ režim. Hlavním úkolem Sepah je chránit a bránit hodnoty islámské revoluce a íránského islámského systému řízení.

 





Text: Luboš Kováč
Foto: Luboš Kováč





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

© 2024 Kulturní servis Puls
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
Mobile version by Mobile Joomla!