Kulturní servis Puls

Back Home
Neděle, 04 Květen 2014 18:00

muzeum voskových figurínSplněné dětské přání ve spolupráci s agenturou BEST Communications  zprostředkovalo 26. 4. třem vybraným rodinám s handicapovanými dětmi zajímavý kulturní zážitek. Zakladatelky neziskové organizace Martina s Kristýnou je pozvaly do Muzea voskových figurín, které v současné době nabízí nejen stálou expozici, ale navíc i speciální sekci s hollywoodskými hvězdami od Madame Tussands. Zajímá vás, zda se nám podařilo dalším nemocným dětem rozzářit oči? Čtěte dále!


Iva Gareisová s dcerou pocházejí z Plzně. Zuzanka je upoutána na invalidní vozík kvůli diagnóze, kterou jí stanovili lékaři – DMO, nebo-li dětská mozková obrna dolních končetin. Tato slečna nás okouzlila nejen svým krásným úsměvem, ale hlavně nezlomnou optimistickou vůlí k životu. Má za sebou několik náročných operací a stále trénuje chůzi v ortézách. Její velký sen „aby mohla chodit“, bohužel splnit neumíme, ale místo toho jsme se pokusili zpříjemnit jí krásný den v Praze.

A jaké to pro ní bylo? Popsala nám to sama ve zprávě: Dne 27. dubna 2014 jsem navštívila s maminkou a se Splněným dětským přáním krásné muzeum voskových figurín, které se nachází kousek od Staroměstského náměstí. Měla jsem možnost vidět spoustu pěkných postav například Angelinu Jolie nebo Michaela Jacksona a spoustu dalších hvězd Hollywoodu.  Nejvíce mě zaujala postava Bílé paní, která byla umístěná ve vitríně a střídavě mizela, nebo se zjevovala.  Velice pěkná byla Helena Vondráčková, Jaromír Jágr a Bedřich Smetana. Přístup do tohoto muzea byl pro mě trošku víc náročný, protože dům byl dvoupatrový. Bylo tam opravdu hodně schodů, po kterých se musel nosit můj vozíček, ale stálo to za to ty schody „vyběhnout“. Moc se mi den se Splněným dětským přáním, s Martinou a Kristýnkou, líbil. Ráda jsem muzeum voskových figurín viděla a někdy bych jej opět s radostí navštívila znovu. Odvezla jsem si domů plno úžasných zážitků, vaše Zuzanka.

Maminka Alexandra Javorková žije s rodinou v Praze. Tříletá dcera Kristýnka má cystickou fibrózu a středně těžkou formu autismu, o tři roky starší syn Roman má kožní onemocnění zvané vitiligo – dochází ke ztrátě buněk tvořících kožní pigment. S vykulenýma očima sledovala všechny vystavené postavy, s mnohými z nich si pak zapózovaly, aby si udělaly pár fotek na památku. Dětičky z muzea neodcházely s prázdnou, na památku jim rodiče pořídili například kaleidoskop nebo obrovský meč, který vypadal jako pravý rytířský.

Hanka a Tomáš Buříkovi dorazili do Muzea až ze vzdálené Ostravy. Jejich usměvavá a milá Karolínka má alergii na lepek. Holčičku na výstavě nejvíce okouzlila postava Krysaře a jeho roztomilé krysy, které měl kolem svých nohou. Ty s láskou hladila, a kdyby byly živé, určitě by si je chtěla odnést domů.

Všichni společně jsme prožily příjemné dopoledne. Potom následoval oběd a společné posezení u oběda. Byl to báječný den, který všem rychle utekl, a jak se nám svěřila velice nadšená maminka Iva, užívala si to plnými doušky. Rodiče vždy na našich akcích potěší, že jsou vytrženi z každodenního stereotypu a mají možnost jít společně za kulturou. Těšíme se na další rodinná přáníčka, která potěší zase další děti i jejich rodiče. Sledujte pozorně stránky www.splnene-prani.cz a už brzy se dozvíte, o další akci, kam vezme Splněné dětské přání rodiny za kulturou.

 






Text: Martina Šmejkalová
Foto: Kristýna Šmejkalová





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

© 2024 Kulturní servis Puls
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
Mobile version by Mobile Joomla!