Kulturní servis Puls

Back Home
Středa, 11 Červenec 2012 09:00

Splněné dětské přáníNový projekt Světlušky, autobus s Kavárnou POTMĚ, slavil své narození. Historicky první zatemněný autobus se objevil v celé své kráse 10. července na Ovocném trhu. Mezi prvními pasažéry nechyběla patronka sbírky Aneta Langerová, dále Hana Maciuchová, Tomáš Klus, Klára Issová a další.


Netradiční akce byla zahájena ředitelkou Nadačního fondu Českého rozhlasu Martinou Kaderkovou. Autobus 18 a půl metru dlouhý v sobě skýtal nevšední zážitky. Ve svých útrobách v naprosté temnotě představoval zcela jiný svět pro mnohé lidi. Právě zde se setkaly dva odlišné a přece tak podobné světy. Barevný pohled byl na chvíli pohlcen tmou. Hosté pojízdné kavárny byli v úplné černotě obsluhováni vyškolenými nevidomými a stali se tak závislými na jejich pomoci.

 

Splněné dětské přáníKloubový autobus je členěn do šesti samostatných kupé, které se od sebe liší především materiálem, a návštěvníci tak mají nezapomenutelný hmatový zážitek. Rozvržení symbolizuje šest bodů Braillova slepeckého písma. Jednotlivé místnosti jsou tematicky odlišné. Divadelní lóže, retro box, Orient expres, námořnická kajuta, lázeňské kupé a nejromantičtější půlnoční salonek. Návštěvníci jsou od samého začátku provázeni a obsluhováni nevidomými pracovníky, kteří zároveň občerstvení sami připravují.

Krátce před polednem byla slavnostně přestřihnuta perleťová páska. Patronka sbírky Světluška Aneta Langerová byla společně s textařem Tomášem Klusem a herečkou Hanou Maciuchovou úplně prvními hosty a pokřtili tak první pojízdnou Kavárnu POTMĚ. Dalšími návštěvníky se stali Klára Issová, Anna Polívková, Lucie Výborná a Pavel Nový.


„Když koukám na ten černý autobus, tak především přeji, aby do něj za šera nikdo nenaboural. Ale to by udělal jen pitomec, protože páska kolem něho je fluorescentní,“
pobavil svým přáním Pavel Nový.


Jako první vystoupila Hana Maciuchová. „Ten zážitek bych přála každému, protože je unikátní. Přála bych si, aby se na mě tito lidé mohli spolehnout stejně tak, jako jsem se na ně dnes spoléhala já.“

Kavárnu mohli lidé využívat až do 20. hodiny večerní. Jako vzpomínku na nevšední zážitek si každý odnesl hrneček Světluška a přispěl tak 100 Kč do sbírky organizace. Po své premiéře v Praze vyrazil autobus dál po Čechách. Další zastávkou bude Ostrava a po ní zamíří do Uherského Hradiště. „Kam se nedostaneme letos, pojedeme příští rok,“ prohlásila Martina Kaderková.



Text: Kristýna Kubišová
Foto: Kristýna Kubišová





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

© 2024 Kulturní servis Puls
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
Mobile version by Mobile Joomla!