Kulturní servis Puls

Back Home
Sobota, 03 Květen 2014 17:24

světový den knihyPortál Pište-Povídky.cz uspořádal ve spolupráci s Kulturním centrem 12 zábavné odpoledne v rámci Světového dne knihy a autorského práva. Návštěvníci vyslechli zajímavou přednášku a ukázky autorského čtení různých děl. Obzvláště je ohromilo vystoupení handicapované Zuzanky z Plzně, jejíž básnička vyhrála v soutěži pořádané neziskovou organizací Splněné dětské přání.


Bohatý literární program nabídl veřejná čtení, přednášku o autorském právu, chvilku poezie, výstavu ilustrací i zajímavé soutěže. Pro děti byla připravena výtvarně-literární dílna nazvaná „Komiks a jeho svět“. Pod vedením lektorky Dany Benešové si mohli zájemci vytvořit vlastní komiksové dílo. Zpestřením programu byl vystavený Vyšehradský kodex.

Na pódiu se v průběhu odpoledne představili autoři Helena Kopečná, Hana Doležalová, nebo Veronika Šiblová, kteří se podíleli na knize Předškoláci a Šimonovy pracovní listy. Nechyběli ani autoři publikující svá díla na portále Pište-Povídky.cz, kteří v rámci autorského čtení předvedli ukázky z poezie i prózy. Cenným obohacením byla pro přítomné přednáška Stanislava Hudského na téma Autorské právo, během níž zmínil historický vývoj od pravěku až do současnosti.

Následovalo vystoupení spisovatelky Jany Jiráskové s ukázkou z knih Paranoidní pijavice a Latentní labyrint. Návštěvníci se seznámili také s autory elektronického časopisu Beletris a Lemurie jako David Pillow, Scarlett Rauschgoldová, Silvestr Vandrovec Špaček a Jiří Pešaut, který představil své nejnovější dílo Rybolov v srdci.

Zpestřením programu byla také účast zakladatelek neziskové organizace Splněné dětské přání, Kristýna a Martiny Šmejkalových. Ty v dubnu vyhlásily soutěž pro handicapované a nemocné děti, jejímž smyslem bylo napsat jakoukoli báseň či pohádku. Výhercem se stala 18letá Zuzanka Gareisová z Plzně, která má dětskou mozkovou obrnu. Slečna sklidila úspěch s básní Léto, kterou přítomným krásně odrecitovala. Z úspěšné prezentace měla velkou radost, stejně jako její maminky, která ji přijela podpořit.




Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Kristýna Šmejkalová (Splněné dětské přání); Honza Holejšovský (Pište-Povídky.cz)





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

© 2024 Kulturní servis Puls
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
Mobile version by Mobile Joomla!