Kulturní servis Puls

Back Home
Pondělí, 26 Září 2016 10:00

kulturní servis pulsNárodní svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi otevře poutníkům svou náruč již v úterý 27. září 2016. Hlavní duchovní program proběhne v obou staroboleslavských chrámech a vyvrcholí slavnostní poutní bohoslužbou na Mariánském náměstí. Doprovodné programy budou ve městě pokračovat i o víkendu, a to až do neděle 2. října 2016.


Program národní svatováclavské pouti obsahuje jak duchovní, tak světskou část, a začíná již v úterý 27. září 2016, a to Svatováclavským duchovním zastavením na Václavském náměstí v Praze v 17.00. Následuje převoz relikvie sv. Václava do Staré Boleslavi a starosta města Vlastimil Picek k tomu říká: „Novinkou v programu Národní svatováclavské pouti je od loňského roku uvítání relikvie sv. Václava v Brandýse nad Labem pod zámkem a následný průvod za doprovodu čestné jednotky hradní stáže a za účasti občanů a představitelů spolkových aktivit a kulturních i sportovních organizací ve městě do Staré Boleslavi, kde je relikvie umístěna v kryptě baziliky sv. Václava a vystavena po celý sváteční den. Letos přivítáme relikvii pod zámkem v 18.30 a dovoluji si pozvat k účasti v průvodu.“ V úterý 27. září následuje v bazilice sv. Václava mše svatá a vigilie v kryptě sv. Václava v 17.30 a slavnostní svatováclavský koncert a nešpory v 19.00.

V Den české státnosti 28. září již v 6.30 začínají v bazilice sv. Václava modlitby s čtením Anděl Páně a poté v 7.00 latinské mše svatá v kryptě. Ve 13.00 a 15.00 probíhají komentované prohlídky baziliky a v 17.00 se koná mše svatá.

Slavnostní poutní mše svatá bude zahájena na Mariánském náměstí ve Staré Boleslavi ve středu 28. září v 10.00, jejím hlavním celebrantem bude Mons. Vojtěch Cikrle a kazatelem Joachim kardinál Meisner, emeritní arcibiskup Kolína nad Rýnem. Mši přenáší v přímém přenosu Česká televize. V chrámu Nanebevzetí Panny Marie proběhne ve 14.00 modlitba za národ u Palladia země české a v 17.00 Svatováclavský chrámový koncert. Jak bazilika sv. Václava, tak chrám Nanebevzetí Panny Marie budou pro návštěvníky otevřeny po celý sváteční den do 19.00 hodin.

Doprovodný program bude probíhat ve středu 28. září 2016 od 12.45 na Mariánském náměstí ve Staré Boleslavi, kde vystoupí mj. Jamchestra, Divadlo Černý Petr, Těžká pára a v 19.00 Spirituál kvintet. V 17.15 proběhne předávání Svatováclavské plakety, čestného uznání, jehož cílem je vyjádřit poděkování těm občanům, kteří přispívají k rozvoji města a k šíření jeho dobrého jména, a to v oblasti kulturní, společenské, sportovní, pedagogické, ale např. též v oblasti podnikatelské či bezpečnosti. Sváteční program bude završen ve 20.00 průvodem sv. Václava zakončeným slavnostním ohňostrojem v Houštce ve 20.30. Náměstí sv. Václava se mezi 12.00 a 20.00 promění v historické tržiště a ve Staroboleslavské rezidenci vás čeká od 11.00 do 17.00 středověký svatováclavský jarmark v Klíčku. Se skupinou Antikvariát se můžete setkat v restauraci V Pivovaře od 15.00 do 18.00 hodin.

Lunapark potěší děti i dospělé v Houštce ve čtvrtek 29. září 2016 od 14.00. V pátek 30. září a v sobotu 1. října budou v letním kinu v Houštce k poslechu mj. kapely a interpreti Milan Drobný, Vombat Kruton, Klasickej postup a v závěru sobotního večera David Kraus a Brouci Band – The Beatles Revival. Lidová pouťová zábava a atrakce, ukázky dobových řemesel, stánkový prodej a občerstvení zaplní Houštku a Lázeňskou ulici od 28. září až do 2. října 2016.

S Národní svatováclavskou poutí souvisejí dopravní opatření, k nimž dne 28. září 2016 patří úplná uzávěra Mariánského náměstí ve Staré Boleslavi, a to od 6.00 do 24.00 hodin. Z tohoto důvodu dojde ke změnám v linkovém vedení na území Brandýsa nad Labem i Staré Boleslavi a v souvislosti s předpokládanou velkou účastí na této akci dojde k mimořádnému posílení autobusové dopravy. Informace o jízdních řádech budou k dispozici v informační kanceláři ČSAD Střední Čechy, a. s., na autobusovém stanovišti ve Staré Boleslavi (tel. 326 911 005) a na webových stránkách www.brandysko.cz, www.ropid.cz a www.csad-sc.cz.

„Věříme, že letošním Svatováclavkám, jak jsme si oslavám Dne české státnosti zvykli říkat, bude přát počasí a těšíme se na všechny příchozí. Program je skutečně bohatý a věřím, že si v něm každý najde to své.“ dodává starosta města Vlastimil Picek.

Podrobný program i praktické informace týkající se např. dopravních opatření najdete na: www.brandysko.cz a na FB Národní svatováclavská pouť 2016.


kulturní servis puls

 

Text: Otiz
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

© 2024 Kulturní servis Puls
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
Mobile version by Mobile Joomla!