Kulturní servis Puls

Back Home
Úterý, 12 Prosinec 2017 14:00

Kulturní servis PulsToto utíká! Scenárista, režisér, kreslíř a publicista Jiří Brdečka by letos oslovil 100. narozeniny! A to je důvod, proč udělat na jeho počest báječnou výstavu s názvem Jiří Brdečka: 100 let - od Limonádového Joa k zázrakům animace. Co o výstavě prozradila Brdečkova dcera Tereza?


Proč jste si jako místo konání výstavy vybrala právě Chvalský zámek? Máte k tomuto místu nějaký speciální vztah?
Věděla jsem, že na Chvalském zámku vidělo Trnkův Ateliér II skoro dvacet tisíc návštěvníků a že se tato instituce začala systematicky věnovat podobným projektům. Má mladé a skvělé vedení, není nafoukaná, a upřímně – komu se dneska ještě chce vzít rodinu třeba v neděli na Staroměstskou radnici? Vždyť je skoro nutné se tam skrze turisty probít. Centrum Prahy už není k takovým projektům vlídné, mnoho domácích z centra odešlo a Chvalský zámek s dvorem se staly magnetem pro okolí. Z centra je to pětatřicet minut, vycházejí nám všestranně vstříc a jsou to velké a nádherné výstavní prostory. Musíme si zvyknout, že česká kultura žije jinde, než jsme byli zvyklí. Všude tam, kde o ni mají pořadatelé opravdový, a nejen formální zájem.

Grafika k výstavě je dílem Adama Hoffmeistera, na koncepci výstavy spolupracuje také Matyáš Trnka, vnuk Jiřího Trnky. Podle čeho si vybíráte své blízké spolupracovníky a kdo s vámi na výstavě ještě spolupracuje?
Jsou to naši přátelé, často z dětství a zároveň velcí profíci. Výstavu pořádá naše nakladatelství Limonádový Joe, tedy Jiří Dědeček a já. Kurátorem je Adam Hoffmeister, který má velké zkušenosti s výstavnictvím ve své galerii Millennium a zároveň otce znal a měl rád. Navíc už uspořádal jednu výbornou výstavu Svět Jiřího Brdečky a jeho přátel. Matyáše Trnku jsme oslovili díky jeho skvělému projektu Zahrada, kde revokoval atmosféru slavné knihy svého dědečka, kterého už nezažil. Zkrátka – Adam je zkušený kurátor, Matyáš je moderní multimediální kumštýř, který má na téma nový a nezávislý pohled a vystudoval animovaný film. A náš výkonný producent Jakub Hora už organizoval obě Trnkovy výstavy Ateliér v Plzni i v Praze. Pak je tu třeba ještě Blanka Chocholová a její syn Marek, oba skvěle udržují při životě dílo fotografa Václava Chocholy a jeho přátel, kteří mapovali svět Trnky, Brdečky, Wericha, Hoffmeistera a dalších. Také s jejich fotografiemi se na výstavě setkáte.

Kulturní servis Puls

Vznikl nápad s výstavou ve stejné době jako nápad s filmem Universum Brdečka o vašem otci?
Říkala jsem si, že by bylo pěkné natočit ten film nebo uspořádat výstavu, ale opravdu mne nenapadlo, že vyjde obojí. Je to tedy dost šílený pracovní rachot, hlavně s výstavou. S Miroslavem Jankem byla pro mne všechno jen hra a radost.

Můžete přiblížit koncept výstavy a komu je určená?
Horní patra zámku budou hlavně informativní, seznámíme se otcovým světem, životem, s jeho filmy. Kromě obrazového materiálu tam bude polyekran Matyáše Trnky, barrandovské kostýmy a dekorace z otcových filmů, televizní pořady o Jiřím Brdečkovi, jeho knihy, osobní objekty. Jedna místnost je věnována jeho zálibě ve westernech. Dolní část bude věnována animovanému filmu a interaktivním hrátkám týkajících se komedií dua Brdečka – Lipský, jako je Limonádový Joe, Adéla ještě nevečeřela, Tajemství hradu v Karpatech. Bude tam "Saloon" z Limonádového Joa, hrátky s masožravou Adélou a také zrození Irael z Císařova Pekaře. A animační dílna pro děti. Chybět nebude kino, kde poběží film Universum Brdečka a smyčka s animovanými filmy.

Je výstava doplněním dokumentu, nebo může fungovat jako samostatný útvar?
Myslíte, že je pro stejné návštěvníky, jako je dokument, nebo může oslovit i jinou skupinu? Výstava i film jsou dvě nezávislé akce. Otec z legrace říkal, že nějaký film či knížka jsou vhodné pro zábavu i poučení. Tak se toho držíme, protože se toho držel i on ve stejné tvorbě. Výstava je vhodná pro návštěvníky od tří do sto deseti let. Film bych tipovala spíš od patnácti výš. I když, kdo ví. Třeba se najde i nějaké podivné přemoudřelé dítě, které ten film vezme.

 



Text: Otiz
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

© 2024 Kulturní servis Puls
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
Mobile version by Mobile Joomla!