Kulturní servis Puls

Back Home
Neděle, 06 Červen 2010 11:00

Markéta, dcera LazarovaZnámé dílo Vladislava Vančury Markéta Lazarová nastudovali absolventi DAMU a ve svém domovském divadle Disk jej hrají v originální a nápadité pozměněné verzi. Upřímné herecké výkony podpořené silným příběhem zanechají v divácích nevšední zážitek.

 


Režisér Pavel Ondruch ve spolupráci s dramaturgem Zdeňkem Janálem napsali pro absolventský ročník DAMU hru na motivy novely Vladislava Vančury a v Disku je představována pod upraveným názvem Markéta, dcera Lazarová. Třetí inscenace silného ročníku měla premiéru 15. ledna letošního roku a patří v divadle mezi nejúspěšnější v aktuální sezoně.

Markéta, dcera LazarovaMladá nevinná a čistá Markéta (Klára Klepáčková) se modlí k Bohu, aby jí přijal a svou ochranu poskytl také jejímu otci Lazarovi (Tomáš Klus) a jeho souputníkům, kteří se živí loupežnictvím. Markétu však unese syn Kozlíka Mikoláš (Jiří Suchý z Tábora) a znásilní ji. To když se Lazar odmítl přidat ke Kozlíkově tlupě v boji proti vojsku a raději se chtěl dát na stranu krále. Markéta však nepociťuje vinu za svůj hřích, naopak stále více cítí v srdci i duši lásku k Mikoláši. Lazar, který pro ni připravoval přijetí Kristovo, ji vzhledem k situaci zavhrnul. Emocionální zápletku mírní výstupy komediantky jako vypravěčky (Marie Štípková).

Scéna je velmi jednoduchá, avšak herci zároveň využívají všechny zákoutí divadla při různých výstupech. Zajímavým dobovým kostýmům sešitým z všelijakých kusů látek dominuje Markéta v čistě bílých šatech, které se však postupem času pod tíhou jejích hříchů špiní. Ovšem vnější dojem dodávají i jiné prvky postav. V nalíčeném Lazarovi a jeho těkavých pohybech byste těžko hledali mladého pohodového zpěváka Tomáše Kluse.

Silný příběh Markéty a jejího osudu dostává v Disku nový rozměr. Upřímné herecké výkony mladých studentů si před pár dny vysloužily několik cen na festivalu Zlomvaz. A už nyní si řada z těchto studentů klestí cestu profesionálními vodami.


Text: Pavel Urban
Foto: Divadlo Disk


 

 

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

© 2024 Kulturní servis Puls
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
Mobile version by Mobile Joomla!