Kulturní servis Puls

Back Home
Středa, 11 Leden 2012 13:10

ColdplayAsi nejočekávanější koncert letošního roku se uskuteční 16. září 2012 v pražské Synot Tip Areně. Britská kapela Coldplay, která si svými hity podmanila celý svět, přijede do Prahy v rámci svého evropského turné. Skupina pod širým nebem představí barevnou show plnou nových skladeb i osvědčených hitů.


Chris Martin, Jon Buckland, Will Champion a Guy Berryman, to je slavná čtveřice, která dobývá srdce milionů fanoušků po celém světě. Kombinací rocku a popu s alternativními i elektronickými vlivy se kapela těší oblibě už více než deset let. Jejich vůbec první třískladbové EP vyšlo už v roce 1998, ovšem širokým britským publikem začali být vnímáni až po vystoupení na festivalu Glastonbury a po vydání alba „Parachutes", z něhož pochází i zlomová skladba „Shiver".

ColdplayCelosvětově pak kapela boduje se singlem „Yellow". Deska „Parachutes" jim zároveň kapele první ocenění Grammy a v několika zemích dosáhla platinového prodeje. Grammy získaly i skladby „Clocks" a „In My Place" z desky „A Rush Of Blood To The Head", která vyšla v roce 2002 a na níž se objevila i dnes už ikonická skladba „The Scientist".

Na konci roku 2003 zlomil Chris Martin, zpěvák kapely Coldplay, srdce fanynkám, když si vzal svou přítelkyni, herečku Gwyneth Paltrow. Svatba však zpěváka nezastavila a v červnu roku 2005 vychází album „X&Y". První singl „Speed Of Sound" dobýval nejvyšší příčky hitparád, stejně tak „Fix You", „Talk" nebo „Hardest Part", ani jedna skladba však nedosáhla na první místo.

Dobýt onu první příčku v britské hitparádě se poprvé Coldplay podařilo až v roce 2008 se singlem „Viva La Vida" z desky „Viva la Vida or Death and All His Friends". Odtud pochází i skladba „Violet Hill", kterou si během prvního týdne stáhlo více než dva miliony fanoušků. V září 2008 se Coldplay také poprvé představili českému publiku v rámci vyprodaného koncertu v pražské O2 areně.

ColdplayAž na živý záznam „LeftRightLeftRightLeft" se poté kapela na dlouhou dobu odmlčela. Své fanoušky nechala čekat až do léta loňského roku, kdy vypustila singl „Every Teardrop is a Waterfall" z chystaného alba „Mylo Xyloto", které vyšlo na konci října 2011.

Z něj také pochází singl „Paradise", který podruhé za třináctiletou kariéru skupiny dobývá první příčku britské singlové hitparády, to po dlouhých deseti týdnech od oficiálního vydání singlu.

V rámci alba „Mylo Xyloto" vyjíždí kamarádi z Londýnské univerzity na velké evropské turné, které začne 29. května v jejich rodné Anglii. V pražském Edenu pak vystoupí 16. září. Nachystané jsou jak skladby z této desky, jejíž podpora je hlavním posláním turné, tak i notoricky známé písně.

Mimo to přivezou Coldplay do Prahy i obrovskou barevnou show, podpořenou alternativními skladbami a obrovským zájmem fanoušků. Vstupenky na koncert jsou už nyní k sehnání v sítích Ticketpro a na www.synottiparena.cz. Jejich cena se pohybuje od 1 200 Kč do 2 250 Kč.


Text: Tereza Netoličková
Foto: Live Nation


 



 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

© 2024 Kulturní servis Puls
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
Mobile version by Mobile Joomla!