Kulturní servis Puls

Back Home
Čtvrtek, 03 Červenec 2014 11:00

kryštof Kapela Kryštof natočila prvních pět písní pro své nové, v pořadí již sedmé studiové album, které plánuje vydat na jaře 2015. Zároveň dokončuje přípravy letních festivalů nazvaných Kryštof Kemp, s nimiž obrazí sedm přírodních amfiteátrů a tři z nich už jsou beznadějně vyprodané.


První část nového alba Kryštof nahrál během deseti květnových dnů v nouzovských studiích Sono. Za mixážním pultem nechybělo americké producentské duo Yaron Fuchs a Ido Zmishlany, podepsané i pod Inzerátem. „První spolupráce se vyplatila, kluci jsou v pohodě, tak proč bychom nepokračovali,“ vysvětluje Richard Krajčo. Motto nových nahrávek, které navazují na veleúspěšnou desku Inzerát, je jednoduché - kapela se snaží tvořit písničky, které bych dnes rádi slyšeli od svých oblíbených kapel.

„Kluci se výrazně hudebně posunuli a našli nový, neotřelý zvuk, který může být pro fanoušky překvapením. Pořád to jsou Kryštof, ale znějí jinak,“ říká Ido Zmishlany. „Přijeli jsme do studia s připravenými demosnímky a určitou představou, ale během práce v Sonu vše nabralo trochu jiný směr, z něhož jsme také nadšeni,“ podotýká Yaron Fuchs.

Aktuálně se však kapela soustředí na realizaci vlastního festivalu Kryštof Kemp, jehož zastávky v amfiteátrech Hukvaldy a Mikulov jsou již dávno vyprodané a v pondělí se k nim přidalo i Konopiště. Zbývající čtyři je budou pravděpodobně velice rychle následovat. Kryštof se představí naposledy před roční pauzou, fanoušci se mohou těšit také na koncerty Mňágy a Žďorp, Nebe, Michala Hrůzy či Lenny.

 


Kempy také nabídnou zábavu spojenou přímo se členy kapely, kteří se na přípravě intenzivně podílejí a připravují pro návštěvníky své workshopy. Vlastní aktivity připravují i partneři projektu. T-Mobile přinese  spoustu výhod pro své zákazníky. 16. června pro ně spustil soutěž o 300 vstupenek, do které se již zapojilo 1600 lidí, nejaktivnější hráč odehrál přes 400 her a celkem soutěžící strávili hraním hry přes 300 dní. Ti co nevyhrají, nemusí truchlit.

Následovat bude prodej zvýhodněných vstupenek i na již vyprodané kempy. Společnosti Agrofert, Kofola a pivovar Ostravar se postarají o kvalitní občerstvení za fajnové ceny. V areálech také vyroste divadelní podium, indiánská vesnička a nebudou chybět speciality jako live jukebox. „Přemýšlíme, že bychom příchozím nabídli k poslechu pár nových písní, zatím to řešíme,“ podotknul Richard Krajčo.

Natáčení nového alba, zatím bezejmenného, kapela zahájila písní Každé ráno, v níž se snoubí elektronický taneční beat s retro syntetizátory a kytarovým refrénem. „Jako hosta jsme do této písně pozvali Lenny. Nikdy nezpívala česky, tak si to za námi přijela vyzkoušet a znělo to hezky,“ líčí Krajčo.

Kandidátem na první singl je Srdcebeat se snadno zapamatovatelným pianem a výraznou melodickou a rytmickou linkou. Taneční prvky obsahuje i píseň Mou vinou, v níž se mísí country kytary se zpěvným popem. „V ní chceme doříct, co jsme minule, kdy jsme měli na natáčení celé desky Inzerát jen deset dní, naznačili třeba v písni Ze scénářů,“ prozradil Krajčo.

kryštof


Snad na žádné desce Kryštof nechybí skladba ovlivněná balkánskou rytmikou a plná dechových nástrojů. Tentokrát se jmenuje Invaze a posluchačům dá v některým pasážích vzpomenout třeba na filmy Quentina Tarantina. Pětici novinek uzavírá gradující balada Toužím, v jejímž textu se lídr kapely Krajčo vyrovnává s rozvodem.

Kryštof piloval pětici nových písniček nedlouho před natáčení na soustředění na Vysočině. „Užili jsme si krásné čtyři dny, kdy jsme hráli, aranžovali a zkoušeli různé postupy, a ve volných chvílích si šli zaplavat nebo si zahráli bowling. Inzerát byla úspěšná deska plná hitů, takže máme co překonávat. Těší mě, že ve všech členech kapely přetrvává skladatelský duch, a opět každý přispěl nějakým nápadem do společné mozaiky. Máme z nových písniček ohromnou radost a ve studiu jsme tancovali jak blázni,“ neskrývá Richard Krajčo spokojenost.

Podobný scénář - soustředění a pak hned do studia - si kapela zopakuje i na podzim, kdy plánuje natočit zbytek alba. Jeho vydání plánuje na jaro 2015, navázat by na něj mělo podzimní halové turné.


Text: Šimon Kotek
Foto: Oficiální foto interpreta





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

© 2024 Kulturní servis Puls
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
Mobile version by Mobile Joomla!