Kulturní servis Puls

Back Home
Čtvrtek, 13 Červen 2013 09:00

Den otců 2013Svátek, který se v České republice teprve zabydluje a pomalu dostává do povědomí veřejnosti, má již dlouhou existenci. Prozradíme vám nejen, jak vznikl nápad na jeho realizaci, ale také, kam můžete s tatínky v neděli vyrazit a užít si s nimi příjemný den. Vždyť i muži by měli vědět, že jsou pro své děti a ženy důležití.


Tradici oslavy otců založila Američanka Sonora Smart Doddová, která chtěla ocenit úsilí, s nímž se o ni a další čtyři sourozence staral její ovdovělý tatínek. Úplně první oslava Dne otců se konala v americkém městečku Spokane ve státě Washington 19. června 1910, v den narozenin Sonořina otce. Popularita tohoto svátku ale rychle rostla, a tak v roce 1966 se díky prezidentovi Lyndonu Johnsonovi stala třetí červnová neděle oficiálně Dnem otců.

Kde můžete Den otců oslavit?
Zámek Loučeň pořádá v neděli 16. června již 3. ročník Dne otců. Pro všechny tatínky i dědečky v doprovodu jednoho dítěte je připravený vstup zcela zdarma. Tátové si navíc ještě zdarma pochutnají na zmrzlině. A pozor, jde o táty všeho věku, takže i o otce otců. Tedy za předpokladu, že tátové sobecky nenechají doma své dítě - ať jsou mu 4 měsíce, 4 roky, nebo třeba 40 let! V zámeckém parku budou připraveny pro malé i velké návštěvníky zábavné hry.

Den otců 2013


Na oslavu Tátafestu můžete v neděli vyrazit v Praze. V parku Parukářka se budou od 14 do 18 hodin pořádat koncerty, divadelní představení a sportovní dílny. Připravená je také tombola o atraktivní ceny. Vstup je pro všechny zdarma. Těšit se můžete na koncert legendární kapely Laura a její tygři. Tatínkové jistě ocení stánky s občerstvením a improvizovanou hospodu. Tátafest v České republice je pořádán již od roku 2007.

Den otců se letos oslaví opět i v Ústí nad Orlicí a to 16. 6. na hřišti RC Srdíčko. Můžete se těšit na divadlo Pa. Le. Ťác. I. z Pardubicka. Pro akčnější návštěvníky bude připravena lukostřelba, bouchání do bubnů i boxovacích pytlů. Všechny bez rozdílu pak zajisté potěší ochutnávka tradiční grilované kýty.


Tátafest se také uskuteční v Plzni, a to s podtitulem "Tátohrátky aneb s tátou za mořem". Akci pořádá Rodičovské centrum Vlnka. Pro otce s dětmi bude připraveno 10 zábavných stanovišť a doprovodný program, na kterém mohou diváci vidět místní potápěčský klub s ukázkami potápěčské techniky, ranč Šídlovák umožní svezení na živých koních a skauti budou mít připravené menší lanové centrum. Michal Vybíral připraví pro tatínky přednášku o aktivním otcovství. Na výtvarné dílně se bude vyrábět loďka ze dřeva a papíru. V půjčovně vodáckých potřeb budete mít k dispozici možnost vyzkoušet si vodácké umění na kánoích. Po celou dobu bude hrát k dobré náladě kapela KBAB.

 

Den otců 2013


Letos se opět uskuteční Tátafest i v Klimkovicích a to od 15 hodin. Na zahradě CVČ Mozaika se můžete těšit na Mažoretky Komtess, dobrou muziku, divadlo, výstavu "Táta a já" i na bleší trh. Tatínky jistě zaujme vystoupení břišních tanečnic a rocková kapela Yezz. V 18 hodin si nenechte ujít losování vyhlídkového letu nad Klimkovicemi a okolím. Dobré pití a jídlo je zajištěno. Nebude chybět ani zábava pro děti – malování na obličej, trampolína, kreativní dílna a soutěže.

Také Jaroměř se přidá k oslavám - od 10 hodin začne i zde Tátafest aneb zábavné odpoledne pro táty a jejich děti v Rozmarýnkově zahradě. Drobné občerstvení je zajištěno, a tak si s sebou stačí vzít pouze dobrou náladu.



Text: Martina Šmejkalová
Foto: Morguefile





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

© 2024 Kulturní servis Puls
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
Mobile version by Mobile Joomla!