Kulturní servis Puls

Back Home
Sobota, 08 Březen 2014 17:41

muzikál casanovaMuzikál, na jehož tvorbě se podílel režisér Filip Renč nebo například autor libreta Petr Markov, v dubnu opět ožije v Divadle Broadway. Co jsme se dozvěděli od autorů Casanovi a jeho představitele Pepy Vojtka? Každý z nich ve zkratce nastínil svůj osobní vztah k tomuto zábavnému dílu.


Co prozradil o muzikálu autor libreta Petr Markov?
„Casanova, kterého uvidíte v pražském Divadle Broadway, je původní český muzikál. Nevychází z žádné literární ani dramatické předlohy a k vytvoření jeho libreta (příběhu) byla použita pouze ověřená historická fakta ze života hlavního hrdiny. Je to pátý muzikál, který jsem napsal s hudebním skladatelem Zdeňkem Bartákem. Velmi dobře si rozumíme, ať v práci, či v soukromí, o čemž svědčí i fakt, že Zdeněk byl mým svědkem na svatbě. Co se práce na hudebních číslech týče, já jsem schopen otextovat jeho hudbu, Zdeněk zhudebnit můj text. Náš předposlední muzikál, Barona Prášila, režíroval Filip Renč. Má ohromnou invenci, porozumění pro látku, nápady. Proto mě velmi potěšilo, když mu producent Olda Lichtenberg svěřil režii Casanovy. Ostatně - kdo by mohl mít k duši onoho vyhlášeného proutníka blíž, než právě Filip?“

A jak se o Casanovi vyjádřil režisér Filip Renč?
„Oslovil mě producent Divadla Broadway, Oldřich Lichtenberg s nabídkou režie muzikálu Casanova a já ji rád přijal. Rozhodli jsme se povýšit představení z letního zámeckého nádvoří na Hluboké do kamenného divadla. Chtěli jsme operetku odlehčit a našim cílem bylo v první řadě diváky zaujmout a pobavit. Bylo potřeba celé představení obohatit o dialogy, výpravu scény i kostýmů a vše přizpůsobit divadelnímu prostředí. Moc jsem se na to těšil, se Zdeňkem Bartákem se známe již dlouho, vzájemně se respektujeme, víme co od sebe očekávat. Co se týká obsazení Josefa Vojtka, byla to jasná volba. Pepa je matador muzikálové scény, je to profík a přesto má obrovskou divadelní pokoru. Spolupracoval jsem s ním na muzikálech Baron Prášil a Andílci za školou, a rád na to vzpomínám. Jedním slovem „Pepa nefňuká“.

 

muzikál casanova


Zeptali jsme se i Pepy Vojtka, představitele Casanovi - co má s hlavním hrdinou společného?
„Giacomo Girolamo Casanova, ne neznámá osoba v dějinách světové i české historie, dožil svůj život 8. 6. 1798 v Duchcově, ve městě v severních Čechách. Shodou okolností jsem se já, Josef Vojtek, narodil také v severních Čechách deset kilometrů od Duchcova ve městě Teplice, ale o 167 let a 13 dní později. Zdánlivě neslučitelné propojení, kdyby se Zdeněk Barták a Petr Markov nerozhodli napsat o tomto člověku muzikál a mě obsadit do role právě zmíněného Casanovi Giacomo Girolamo. Casanova byl italský kněz, spisovatel, intrikán, špión a diplomat. Ale hlavně proslulý dobrodruh a svůdce krásných žen. A tak by měla postava v tomto muzikále vypadat. A aby to nebylo tak jednoduché, byla tato role napsána jako dvojrole. Mladý Casanova - člověk plný života, energie, užívající žen a života plnými doušky. Casanova důchodce - nepříjemný stařík, unavený vlastním životem, zavřený právě v Duchcově. Kde jediným odreagováním bylo udržování knihovny, psaní dopisů a podvádění při hraní karet s jeho hostitelem hrabětem Josefem Emanuelem z Valdštejna. Tak to je má role v muzikálu Casanova.“

Pokud chcete muzikál Casanova navštívit, máte jedinečnou příležitost, a to pouze ve dnech 4. a 5. dubna 2014. Další představení v Divadle Broadway nejsou pro stávající sezonu na programu. Více se dozvíte na www.divadlo-broadway.cz.


Text: Mia
Foto: Oficiální foto muzikálu





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

© 2024 Kulturní servis Puls
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
Mobile version by Mobile Joomla!