Kulturní servis Puls

Back Home
Pátek, 29 Srpen 2014 13:06

hip hop kemp 2014Přesto, že sobotnímu programu vévodili legendární Onyx, považuji koncert Pio Squad za pomyslný vrchol. Dvacet dva tisíc fanoušků všech možných národností vytvořilo výbornou atmosféru a předposledním srpnovým víkendem končí sezóna, která se přemístí pomalu do klubů – a pokud nemáte stále dost, tak ve Velké Lucerně se na konci října uskuteční Golden Touch Boombox s řadou česko-slovenských hostů.


„Mě tenhle typ chlapů vzrušuje,“ zaslechl jsem od jedné slečny před koncertem Sodomy Gomory. Řezník a DeSade vzrušujou kde koho a neberou si v tom servítky. Horrorcorovou nálož odpálil „Furt jenom hate“. V tomto tracku si Řezník utahuje z Richarda Krajča nebo poslance Tomia Okamury, kteří jeho tvorbu kritizovali za podněcování nenávisti. Celý kolotoč se strhl po zfalšování veřejného hlasování na stránkách Slavíka, kdy byl s menším počtem hlasů vybrán za vítěze Johny Machette.

Temná osobitost ZNK nemá na české scéně srovnání, a proto je jediné považuji za hardcore hip hop – zazněly „Žižkovský bary“, „Ta Holka v Mym Sklepě“ nebo „Éra Déra“. DJ Ill Rick dal ochutnat dnes skoro kouzelným skrečům. Celkově jsem ocenil, že mnoho DJ´s na festivalu nepoužívalo sirény nebo tříštění skla, které si na rozdíl od originálního Stab Scratche stáhnete.

 


„Better to slow down, baby“


Na Live stagi ZNK vystřídal mladý a talentovaný Dillon Cooper. Brooklynský rodák má za sebou mixtape „Cozmik“, který je volně ke stažení. Z něho pochází i track „State Of Elevation“, který má na YouTube přes dva miliony zhlédnutí a stejně dobře mu to šlape i před fanoušky.

Black Moon podpořil Champion Sound s Radimem za pultem. Následovali polští Pokahontaz a dalším interpretem byl těžkotonážní rapper Action Bronson. Po tom co si klidně podpálil cigaretu, si roztrhl tričko a ukázal všem, jak krásné tělo může být, pokud se řádně stravujeme. V klipu na věc známou jako „Strictly 4 My Jeeps“ se můžeme alespoň inspirovat, jaké si dopřává pochutiny – každopádně si mě získal svou tučnou flow, které ale nechybí poetika aspiku.


„Musíme jet“


Od devíti hodin ovládla Back spin hangár Pionýrská skvadra z Jihlavy. Nadržené publikum dostaly do varu již první údery „Intra“ z desky „Interview“. Pio se na začátku přiznali, že naposled vystupovali právě na Hip Hop Kempu a to před rokem. V rámci dobročinné tour vybírají peníze na zbudování školy v Bangladéši. Skvělou náladu přiživovali různorodým výběrem – od nejnovější „Hned teď“ až po „Bez tebe“. Pionýři si formu udrželi a snad budou v tour pokračovat na stejné vlně jako na letišti.

Po Samym Deluxovi a Pharcydovi si přišli vychutnat svůj kousek večera slovenští Kontrafakt. Všichni tři byli v dobré náladě a o to lepší bylo vystoupení. Jejich show mě přesvědčila, že když máte správný rytmus a ego dostatečně velké k tomu, abyste dokázali mluvit na hlas, stačí jen dřít. Oldchoolový „Dava mi“ střídaly hity z alba „E. R. A.“ a mezi tím vším Rytmus rapoval acapela.


„Probuďte se!"


Onyx na pódium naběhli s bombou „WakeDaFucUp“, singl na kterém spolupracovali s Dope D. O. D. a zajisté vzbudili pozornost kde jakého lenocha. Pumpou energie se stal Fredro Starr a to především svou hyperaktivní flow. „Slam!“ plamenomety na pódiu se střídaly s flusajícím sprejem z crowdu a nafukovací delfín nad davem měl co dělat, aby si nad publikem nespálil ploutev. Onyx jsou násilí a lze jim to věřit. I po 26 letech od svého založení se drží na špici.

Děkuji pořadatelům letošního Hip Hop Kempu za jejich trpělivost a doufám, že příští rok přistane na letišti opět skvělá atmosféra.






Text:
Foto:





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

© 2024 Kulturní servis Puls
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
Mobile version by Mobile Joomla!