Kulturní servis Puls

Back Home
Čtvrtek, 07 Červen 2012 18:30

SvětluškaVe středu 6. června byla na pražském Ovocném trhu už po osmé otevřena jedinečná kavárna POTMĚ. Spolu s patronkou nadace Světluška Anetou Langerovou tu první kávu vypily také Simona Stašová s Jiřinou Bohdalovou.


Kavárna POTMĚ je jedinečný projekt nadace Světluška. Za několik let působení získal popularitu a především přízeň návštěvníků, kteří jsou nejen ochotni pomoci nevidomým, ale také se na chvíli vcítit do jejich kůže a zažít svět potmě. Letos byla už po osmé kavárna otevřena v Praze na Ovocném trhu.

Slavnostní zahájení se samozřejmě neobešlo bez patronky Anety Langerové. Letos si kromě ní přišly kávu vypít a slavnostně přestřihnout pásku i Simona Stašová a Jiřina Bohdalová. Obě také na plášti kavárny zanechaly vzkaz. „Díky, že jsem mohla být s mámou ve světě, který není smutný, ale veselý," napsala Stašová.

SvětluškaA je to naprostá pravda. Svět nevidomých totiž smutný opravdu není. Při vstupu do kavárny vás zprvu přepadne děsivý pocit, ostříte, mrkáte, snažíte se přivyknout tmě, ale ono to nějak nejde. Nikde se po chvíli neobjeví obrysy, náznaky nebo pohyb. Všude panuje jen tma a vy se musíte zcela oddat nevidomým hosteskám, které vás usadí ke stolu.

Je to zvláštní pocit. Nevidíte sice vůbec nic, zato slyšíte, cítíte a vnímáte mnohem více, než v běžném životě. Obdivujete melodii hlasu číšníka, který vás obsluhuje, neustále se stará o to, abyste během návštěvy kavárny měli co pít. Vnímáte každičký pohyb okolo vás, soustředíte se na každé slovo vašeho společníka a cítíte krásně omamnou vůni čerstvé kávy.

Najednou se jakoby duševně spojíte s těmi, s nimiž v kavárně jste. Jde o jakési souznění, kdy se snažíte vysypat po tmě cukr do šálku, neztratit své věci, nevrazit do něčeho, o čem nemáte tušení, nebo si třeba jen s někým přiťuknout. Během návštěvy si představujete, kdo vás asi tak obsluhuje, kdo sedí u dalších stolků. S hlasy si spojujete i vizuální vzhled. Je to jiné, zvláštní a neskutečné.

SvětluškaA jak vlastně číšníci v kavárně fungují? Jak je možné, že se nesrazí, nebo vám nevylijí kávu do klína? Je to díky výstupkům umístěným na zemi kavárny a také podle přesně stanovených funkcí. Nikdy se tedy nestane, že by se obsluha ocitla tam, kde nemái.

Máte-li zájem o nevšední zážitek, rozhodně neváhejte do kavárny POTMĚ zajít. Čeká vás něco naprosto jedinečného. Ocitnete se ve světě, kde i přesto, že máte zrak v pořádku, jste najednou vy ti slepí, a nevidomí ti, co vidí. Prožijete chvíle, kdy nevíte o čase a vnímáte jen moment, ve kterém se nacházíte.

Na Ovocném trhu je kavárna až do 21. června. Poté se vydá do regionů, kde jí budou poprvé moci navštívit i ostatní obyvatelé Česka, aniž by museli absolvovat dlouhou cestu do hlavního města.

 



Text: Tereza Netoličková
Foto: Světluška (Martina Kaderková; Khalil Baalbaki)





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

© 2024 Kulturní servis Puls
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
Mobile version by Mobile Joomla!